1

Expositie Corry Kooy




Expositie Corry Kooy

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Alles in de schilderijen van Corry Kooy (1960) ademt levenslust, warmte, betrokkenheid en gedrevenheid uit. Eigenschappen die inherent zijn aan het karakter van de maakster. Corry Kooy is iemand die schildert 'naar het leven', maar er vooral ook met volle teugen aan deelneemt. En dat voel je. Haar interesseveld is breed en haar belevingswereld intens. Ze heeft een speciaal oog voor de schoonheid van het alledaagse. Bijzondere momenten die aan onze eenvoudige 'kijkers' vaak te snel en onopgemerkt voorbij gaan: de hoopvolle blik en slungelige eerste stappen van een pasgeboren kalf, een sprankelend spel van zonlicht op een pittoresk pleintje in Toscane of aandoenlijk spelende kinderen in een zomerse branding. Door haar worden dit soort subtiele sferen meesterlijk aangevoeld, waargenomen en vastgelegd.

Als meer dan begenadigd tekenaar is Corry Kooy, als één van weinigen, in staat haar onderwerpen ook direct en ter plekke vast te leggen. Meestal gebruikt ze hiervoor het pastelkrijt, en deze moeilijke techniek beheerst ze weergaloos. Haar trefzekere hand verraadt gedegen virtuositeit want de techniek van pastel is onherroepelijk en zodra de eerste streken op papier zijn gezet valt er weinig meer te corrigeren of te verdoezelen. Het is goed of fout, en bij Corry Kooy is het meestal het eerste. Soms besluit ze om later in het atelier een schets uit te werken in olieverf. Inherent aan deze techniek zijn die schilderijen vaak voller van toon en meer doorwerkt. Maar wezenlijk verschil is er niet want een schilderij van Corry Kooy, ongeacht de techniek, heeft een duidelijke eigen signatuur. Een veelheid van snelle en directe toetsen levert een dynamisch spel van kleuren, lijnen en vlakken. Ze heeft veel oog voor detail en werkt met lichtinvallen die haar werk nog sprankelender maken. Ondanks de vaart en beweeglijkheid van haar penseelstreek en onderwerpen oogt haar werk opmerkelijk genoeg altijd intiem en harmonieus.

Het is duidelijk dat Corry Kooy een aangeboren talent heeft. Dat neemt echter niet weg dat zij ook hard heeft gewerkt om haar huidige niveau te bereiken. Het ontbreekt Corry Kooy ook bepaald niet aan karakter en inzet. Als kritisch en leergierig kunstenaar is haar vakmanschap in de afgelopen jaren enorm gegroeid en gerijpt. Ze is één geworden met haar veelkleurige palet en beheerst het penseel en het krijt inmiddels volledig. Integer en bekwaam creëert ze vanuit het hart met het leven als leidraad. Hierdoor zullen haar schilderijen altijd blijven groeien, boeien en prikkelen.

Corry Kooy volgde haar opleiding aan de vrije academie te Rotterdam.

 Bezoek www.wildevuur.nl

Expositie Corry Kooy
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.