Verder dan Van Gogh




Verder dan Van Gogh

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Speciaal ter gelegenheid van het Van Gogh jaar presenteren we schilderwerken van de tijdgenoten van Vincent van Gogh in de kleinschalige maar charmante expositie Verder dan Van Gogh, kunst uit eigen collectie.

Torenkamer
In de torenkamer van onze museumlocatie in het kasteel kun je schilderwerken bewonderen van tijdgenoten van Van Gogh uit de Nuenense periode waaronder Anton van Rappard. Ook beleef je hoe latere kunstenaars als Charley Toorop, Herman Heijenbrock werden geinspireerd door Van Gogh.

Kop van een jonge arbeider, Anton van Rappard, 1884Boer en wever
De boer en wever waren een geliefd thema van Vincent Van Gogh op het schildersdoek. In de torenkamer van het kasteel kun je de kunstwerken bewonderen van zijn tijdgenoten die hevig waren geinspireerd door thema's die Vincent aan het hart gingen.

Helmond
Vincent van Gogh was goed bekend met de stad Helmond. Zijn broer Cor was in de leer bij het befaamde metaalbedrijf Begemann. Voor zover bekend kwam Vincent niet vaak naar Helmond, slechts een enkele keer bezocht hij de stad. In de expositie zie je werken die verwijzen naar Helmond in de periode 1880-1885.

Vincentre
Niet alleen bij ons kun je het Van Gogh jaar beleven, en dan door middel van schilderijen gemaakt door Van Gogh zijn tijdgenoten. Ook in Amsterdam staat het Van Gogh Museum in het 'grote teken' van Vincent. Bovendien kun je in Nuenen bij het Vincentre The Vincent Affair bewonderen. Overal wordt op een andere manier aandacht gegeven aan de onvergetelijke nalatenschap van Van Gogh, voor ieder wat wils.

Van Gogh internationaal
In 2015 is het exact 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Het hele jaar wordt zijn nagedachtenis geëerd in Nederland, België en Frankrijk met talrijke tentoonstellingen en evenementen. De erfgoedlocaties in Brabant bieden samen met culturele initiatiefnemers een gevarieerd en uitgebreid programma aan.

Van Goghkerk
Zo wordt in Etten-Leur op 19 december de Van Goghkerk geopend en start op 24 januari in Het Noordbrabants Museum de op Van Gogh geïnspireerde tentoonstelling Design in het land van de aardappeleters. Het themajaar 'Van Gogh 2015 - 125 jaar inspiratie' wordt georganiseerd door de Stichting Van Gogh Europe, een samenwerking tussen Van Gogh Museum, Kröller-Müller Museum, Van Gogh Brabant, Mons2015 en de Franse Van Gogh locaties.

Van Gogh Europe
Kijk hier voor het volledige programma van tentoonstellingen, evenementen en activiteiten in Nederland en Europa over Vincent van Gogh.

 Bezoek www.gemeentemuseumhelmond.nl

Verder dan Van Gogh
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.