Expositie Pauline Luijben


-advertentiepositie-



Expositie Pauline Luijben

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Zij woont in Welsum, waar de rivier de IJssel op een paar honderd meter afstand langs haar atelier stroomt. Net als Voerman laat zij het IJssellandschap een glansrol spelen in haar werk.

Anders dan Voerman, die met wolkenpartijen en horizon diepte suggereert, laat Pauline Luijben zien dat diepte ook op een minder voor de hand liggende manier ervaren kan worden. Wie een stap opzij doet en eens vanaf een ander standpunt naar zijn omgeving kijkt, verlegt zijn horizon waarmee soms opeens een nieuwe wereld opengaat.
Met die instelling is een dagelijkse omgeving een onuitputtelijke bron van uitgangspunten voor ieder mens, ook voor een schilder. Pauline hoeft alleen maar om zich heen te kijken. Wisselende weertypen, jaargetijden én een minder gebruikelijk standpunt, gecombineerd met een schildertechniek die een mysterieuze sfeer oproept, garanderen verrassende schilderijen.
Pauline Luijben houdt van water, van spiegelingen, van een zonnetje en een briesje en van wuivend gras. In haar werk verbeeldt ze stille, zachte plekken om te vertoeven, te zijn. Niet om de hectiek van het ‘echte’ leven te ontvluchten, maar juist om zich met een echte werkelijkheid te verbinden en daar ten volle te zijn.
Juist op die plekken valt eindeloos veel te zien en te beleven, als je maar steeds van positie verandert. En als je die posities dan deelt met een ander, kan dat je dichter bij elkaar brengen. Het werk van Pauline Luijben valt op te vatten als een zoektocht naar verbondenheid: met de wereld om je heen en met een ander.

 Bezoek www.voermanmuseumhattem.nl

Expositie Pauline Luijben
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.