1

Gareth Moore: A Burning Bag as a Smoke-Grey Lotus




Gareth Moore: A Burning Bag as a Smoke-Grey Lotus

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het is niet wat je op het eerste gezicht vermoedt, maar de ruimtevullende installatie A Burning Bag as a Smoke-Grey Lotus van Gareth Moore, beschrijft min of meer het verloop van een dag.

De zes vitrines in Gareth Moore's solotentoonstelling zijn alle anders samengesteld en beschrijven een compositie die ons op gefragmenteerde wijze meeneemt vanaf het moment van zonsopgang tot zonsondergang. De een heeft een vloer van gestampte aarde, de ander van zand, van tapijt, water, cement, of asfalt. Grote schilderijen gemaakt van visvoer, rattengif, inktvisinkt, machineolie, bladeren, en cement/tempera vormen de achtergrond van de ruimten die met fantasierijke en humoristisch ogende sculpturale instrumenten zijn gevuld die de meest uiteenlopende geluiden van mensen, dieren, of voorwerpen kunnen nabootsen.

De door Gareth Moore ontworpen en handgemaakte instrumenten, refereren aan de verschillende herkomsten van geluid: Geophony (geluid van niet levende verschijnselen zoals wind en water), Biophony (geluid geproduceerd door niet menselijke levende wezens) en Anthrophony (alle door mensen en hun instrumenten geproduceerde geluiden).

In deze totaalinstallatie komt Moore's interesse in de fysieke en symbolische eigenschappen en functies van geluid tot uiting. Een van die eigenschappen is de helende kwaliteit die geluid wordt toegeschreven in bepaalde stromingen binnen yoga en boeddhisme.

De tentoonstelling nodigt uit om zelf een voorstelling te maken van de geluiden die kunnen worden voortgebracht.

Op enkele gezette, maar overwegend onaangekondigde momenten gedurende de openingstijden van de tentoonstelling, worden de instrumenten spontaan bespeeld door hiertoe genodigde performers en wordt de door Moore voorgestelde compositie in delen ten gehore gebracht.

De tentoonstelling is een samenwerking met La Loge in Brussel, waar het in aangepaste vorm te zien was in het voorjaar van 2015.

 Bezoek www.stroom.nl

Gareth Moore: A Burning Bag as a Smoke-Grey Lotus
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.