1

24 uur met Willem, koning van Nederland en België


-advertentiepositie-



24 uur met Willem, koning van Nederland en België

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het Nationaal Archief presenteert in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk de tentoonstelling 24 uur met Willem, koning van Nederland en België. Na Napoleons definitieve nederlaag in 1815, wordt Willem I koning van het Verenigd Koninkrijk. In de tentoonstelling ontdekt de bezoeker hoe Willem I met tomeloze energie investeert in het door oorlog verarmde land. Hij legt de basis voor het Nederland van nu. Workaholic Willem I stuwt als alleenheerser met zijn duizenden Koninklijke Besluiten het land voorwaarts.
Over Willem I
In 1815 wordt Napoleon definitief verslagen, de Franse vlag ligt aan flarden. Nederland is dan, na jaren van oorlog, verarmd en verpauperd. De armoede regeert. Na 19 jaar van omzwervingen komt erfprins Willem Frederik, zoon van de laatste stadhouder, in 1813 op het strand van Scheveningen aan. Als koning Willem I gooit hij zuinig, plichtsgetrouw en eigengereid, alles in de strijd om Nederland en België weer in het zadel te helpen. Om dit te bereiken werkt hij 24 uur per dag. Willem I ondertekent op eerste kerstdag 1821 maar liefst 137 documenten: regeren is administreren! Zo legt hij de basis voor het huidige Nederland. Veel initiatieven en besluiten van Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen.
Op audiëntie bij de koning
De werkkamer van Willem I staat centraal in de tentoonstelling. Daar speelt zich het werkende en persoonlijke leven af van de koning. Door middel van een rode loper treedt de bezoeker het domein van Willem I binnen en ontdekt de wereld van deze hardwerkende vorst. Ook de vertrouwelingen van de koning komen aan bod. Via hen leert de bezoeker over de thema’s die Willem I bezig houden: de vorming van het Verenigd Koninkrijk, de aanleg van een nieuwe infrastructuur in Nederland, sociaal-economische verbeteringen en later ook de splitsing tussen Nederland en België. Via de vertrouwelingen leren we ook meer over het karakter van Willem I.
Topstukken
In de tentoonstelling worden bijzondere topstukken van het Nationaal Archief getoond. Stukken zoals de eerste grondwet, de eerste troonrede en het wapenontwerp van het Verenigd Koninkrijk. Persoonlijke bezittingen van Willem I uit het Koninklijk Huisarchief, zoals zijn werkkostuum, een theeservies voor op reis en persoonlijke aantekeningen, brengen de bezoeker dichter bij koning Willem I dan ooit tevoren.
Samenwerking
Het Nationaal Archief werkt in de tentoonstelling samen met het STAM (Stadsmuseum Gent), het Koninklijk Huisarchief en het Genootschap voor het Nationaal Archief.
Samen met STAM ontwikkelt het Nationaal Archief een educatief programma voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Scholieren uit Nederland en Vlaanderen worden met elkaar in contact gebracht en gaan samen aan de slag met hun gedeelde verleden. Ook wordt er in samenwerking met Eureducatie een strip over Willem I gemaakt met een lesbrief voor in de klas.

 Bezoek www.gahetna.nl

24 uur met Willem, koning van Nederland en België
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.