1

The observer effect




The observer effect

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In de wetenschap refereert het “Observer Effect” aan veranderingen die de handeling van observeren veroorzaakt bij een geobserveerd fenomeen. Vandaag de dag zijn we als mens onderhevig aan ontelbare dagelijkse observaties door organisaties op lokaal en wereldniveau, en worden onze sporen vastgelegd, geanalyseerd, en in sommige gevallen zelfs teruggekoppeld naar onszelf als suggesties vooruitlopend op onze verlangens. Het lijkt alsof deze suggesties op maat gemaakt en afgestemd zijn voor ons alleen, maar ze zijn in feite grotendeels gebaseerd op alle sporen verzameld in verborgen marktsegmenten waarin we zijn ondergebracht. Als wij de groep veranderen, verandert de groep mee met ons, en ondertussen fragmenteert de maatschappelijke werkelijkheid zich in voorgeselecteerde clusters. In hoeverre kunnen we onze ervaringen nog vertrouwen als onze eigen werkelijkheid ook kan veranderen? Deze tentoonstelling neemt dit soort zaken onder de loep – leer haar kennen terwijl zij ook u doorgrondt.

De tentoonstelling is een initiatief van Waalko Dingemans en Jason File en brengt zeven recent afgestudeerde kunstenaars bijeen afkomstig van Chelsea College of Arts, London en van de KABK, Den Haag.

Ook u kunt deelgenoot worden van The Observer Effect op de opening op vrijdag 17 juli èn aansluitend de volgende fase ervaren op de speciale re-opening op vrijdag 31 juli 2015.

 Bezoek gemak.org

The observer effect
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.