1

De Noodhulpmachine


-advertentiepositie-



De Noodhulpmachine

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Als ergens een ramp plaatsvindt, wordt vaak al binnen een paar uur noodhulp verstrekt. Als jij geld stort op Giro555, wordt dat direct omgezet in dekens en eten voor een rampgebied. Maar hoe werkt dat? En hoe kan het beter? Dat zochten fotograaf Pieter van den Boogert en journalist Maite Vermeulen uit voor online journalistiek medium De Correspondent.

Van den Boogert en Vermeulen benaderen noodhulp als een machine, met radertjes die overal ter wereld draaien. Op het moment dat een ramp plaatsvindt draait de machine op volle toeren, maar ook in rustigere tijden pruttelt de machine – ter voorbereiding op een nieuwe ramp, of in de nasleep van een oude.

Voor dit project brachten ze in negen landen alle radertjes van de noodhulpmachine in kaart. Van de bureaus van waarachter noodhulp georganiseerd wordt, naar de logistiek van noodhulp (pakhuizen vol hulpgoederen die wachten op de volgende ramp) en de ‘stand-by’-stand van de noodhulpmachine: de voorbereiding op een ramp. Tot slot keken ze naar de nasleep van een ramp: hoe leert een getroffen gebied weer op eigen benen staan?

 Bezoek www.humanityhouse.org

De Noodhulpmachine
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.