Mesdag, Couperus en tijdgenoten


-advertentiepositie-



Mesdag, Couperus en tijdgenoten

» Let op: deze activiteit is voorbij «

MESDAGJAAR
2015 wordt het Mesdagjaar gevierd. Op 10 juli 2015 is het namelijk honderd jaar geleden dat de grote meester, Hendrik Willem Mesdag, overleed. Verschillende Haagse instellingen, waaronder het Panorama Mesdag, de Collectie Mesdag, het Haags Gemeentearchief, Pulchri Studio en het RKD zijn betrokken bij dit project (zie: www.mesdagjaar.nl). Zo ook het Louis Couperus Museum waar vanaf 17 mei de tentoonstelling Mesdag, Couperus en tijdgenoten te zien is.

COUPERUS EN MESDAG
Mesdag en Couperus leefden ieder in hun eigen wereld. Mesdag was de beroemde zeeschilder en grondlegger van de Haagse School. Couperus was van jongs af aan het grote literaire talent en schreef vele boeken, columns en reisverhalen, onder andere over Den Haag. Beiden hebben veel gereisd, om impressies op te doen, naar bekende leermeesters in Brussel (Mesdag) of gewoon weg uit het benauwde Nederland (Couperus). Het waren levensgenieters en beiden hadden die drang tot het scheppen van kunst, op het doek of met de pen. Het is niet bekend of de kunstenaars elkaar ooit hebben ontmoet.

FEUILLETONS
Louis Couperus was geen kunstcriticus, maar in twee feuilletons beschrijft hij zijn bezoeken aan tentoonstellingen van Nederlandse kunst in Rome (1911) en München (1913; later gebundeld in het boek Van en over alles en iedereen. Vele namen van bekende negentiende en vroeg twintigste eeuwse schilders passeren hierbij de revue. Couperus noemt Jozef Israëls, Mauve, Weissenbruch, Matthijs en Willem Maris, Gabriël, Zilcken, Bauer, Hoynck van Papendrecht en Thérèse Schwartze. Hij schrijft specifiek over de ‘kerkjes van Bosboom’ en de ‘Apostel'-tekeningen van Jan Toorop. Dit zijn namen van schilders die ook voorkomen in de Mesdag Collectie. Mesdag verzamelde werken van deze schilders, Couperus schreef erover. Een aantal van de genoemde kunstenaars schonk Couperus voor zijn vijftigste verjaardag een stuk grafiek van hun hand. Couperus en Mesdag hadden nog meer gemeen: Mesdag organiseerde huiskamerconcerten, Couperus hield van opera en klassieke muziek. Mesdag verzamelde Japanse kunst, Couperus reisde naar 'Nippon'.

TENTOONSTELLING
De tentoonstelling in het Louis Couperus Museum bestaat uit doeken, aquarellen en tekeningen van deze schilders (ook uit particuliere collecties) bewonderd door Couperus en verzameld door Mesdag. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan het Den Haag van rond 1900, aangevuld met originele handschriften, documenten en boekbanden. De tentoonstelling is samengesteld door Willemien de Vlieger-Moll. Zij was de initiatiefnemer van het Isaac Israelszomer in 2012 en is de schrijfster van het boek Isaac Israels in Den Haag.

De expositie wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de Stichting Zabawas en één van een sponsor die anoniem wenst te blijven.

 Bezoek www.louiscouperusmuseum.nl

Mesdag, Couperus en tijdgenoten
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.