Mesoscope - Erica Scheper en Rosa Everts


-advertentiepositie-



Mesoscope - Erica Scheper en Rosa Everts

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Met een telescoop kijk je naar verre sterren en planeten, met een microscoop naar zaken die je niet met het blote oog kunt waarnemen. In 'mesoscoop', 'middenkijker', tonen de kunstenaars Erica Scheper en Rosa Everts ons de alledaagse wereld om ons heen vanuit hun eigen blik. Het werk van deze kunstenaars is van 6 juni tot en met 18 juli te zien in de eerste expositie in de nieuwe vaste galerieruimte van galerie with tsjalling: aan de Kostersgang 26R in Groningen.

In haar schilderijen licht Erica Scheper alledaagse objecten uit. Geraffineerd wijst ze de kijker op een wereld van (wan)smaak en conformisme. Haar nieuwste schilderijen zijn verbeeldingen van keuzes in de leefomgeving. Scheper schilderde alledaags design, zoals het beroemde Ikea-keukentrapje Bekväm, in verschillende interieurs, van heel klassiek met motiefjesbehang tot modernistisch en kaal. Op dezelfde wijze beeldt ze iconische designmeubels af als de Eggchair van Arne Jacobsen, die tot een standaard zijn verworden in de woonbladen. Zo laat ze de beschouwer zien dat het eigen streven naar uniciteit een onmogelijke opgave is.

De schildertechniek van Erica Scheper is klassiek, ze zou wel bijna een fijnschilder kunnen worden genoemd, maar door haar eigenzinnige onderwerpkeuze springt ze boven het maaiveld uit. Eerder maakte ze schilderijen van verlaten caravans in het bos, van tientallen stopcontacten en van alle verschillende pakjes boter die ze in de supermarkt kon vinden. Omdat dit de eerste expositie van haar werk bij galerie with tsjalling: is wordt naast de nieuwe werken ook ouder werk getoond.

De tekeningen van Rosa Everts ontstaan vanuit een andere fascinatie. Everts fotografeert leegstaande ruimtes en tekent daaroverheen de restanten van het mogelijke leven dat zich er eerder in heeft afgespeeld. Soms liggen de associaties voor de hand, zoals paspoppen in een lege winkeletalage, maar in alle gevallen roepen de beelden een vervreemdende, verstilde sfeer op. In een nieuwe serie met tekeningen van (objecten in) haar atelier laat de kunstenaar een persoonlijker verhaal zien. Ze geeft wat weg van de ontstaansgeschiedenis van het werk, maar slechts op een heel minimale manier.

Rosa Everts exposeert voor de derde keer bij galerie with tsjalling:. Net als tijdens de vorige expositie toont Everts ook fotografie. In een serie van op straat gevonden en onleesbaar geworden briefjes, zijn twee foto's te zien naast een aantal getekende exemplaren. Het beeld spreekt al zo voor zich dat een omzetting naar tekening niets meer aan de kwetsbaarheid en impact ervan toe zou voegen.

 Bezoek www.withtsjalling.nl

Mesoscope - Erica Scheper en Rosa Everts
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.