1

B(l)oeiende quilts


-advertentiepositie-



B(l)oeiende quilts

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het Historisch Museum De Bevelanden te Goes en het Fruitteeltmuseum te Kapelle exposeren t/m 1 november 2015 wedstrijdquilts van het Quiltersgilde Nederland. Het is voor beide musea een groot genoegen deze toonaangevende vereniging op het gebied van quilten te gast te hebben. Er zijn ongeveer 80 quilts met als thema BLOEI te zien, verdeeld over beide musea. Stuk voor stuk prachtige werkstukken die geïnspireerd zijn op alles wat groeit en bloeit. Aan de expositie is een publieksprijs verbonden die na afloop van de expositie bekend zal worden gemaakt. U kunt tijdens de hele openingsperiode uw stem uitbrengen op uw favoriet! Tijdens deze expositie zullen er iedere woensdagmiddag in beide musea quiltdemonstraties worden verzorgd door quilters uit Zeeland.

Quiltersgilde Nederland
Het Quiltersgilde is de Nederlandse Vereniging van Patchwork- en Quilt enthousiasten met ruim 14.000 leden en is opgericht in 1983. Het doel van de vereniging is het promoten van patchwork en quilten, hetgeen zij onder andere doet door middel van het verenigingsblad Quiltnieuws, het organiseren van tentoonstellingen en het organiseren van regiobijeenkomsten.

Quilts
Wat is een quilt eigenlijk. Een quilt is een doorgestikte deken. Het wordt gemaakt van drie lagen textiel die op elkaar genaaid worden door middel van quilten. De top (bovenste laag) kan een hele lap stof zijn (whole cloth) of patchwork. Het woord quilt is afgeleid van het latijnse culcita, dat gevulde zak betekent. Via de Franse woorden couette encuile werd dit later quilt.
Quilts kunnen op verschillende manieren onderverdeeld worden. Wat betreft ontwerp kennen wij quilts bestaande uit blokken, applicatiewerk, amishpatronen, eigentijdse patronen; de artquilts kenmerken zich door een uniek eigen ontwerp. Een andere indeling is die in ontwikkeling in de tijd: traditioneel-modern-art. Door de ontwikkelingen in de quiltwereld is het quilten van een traditionele /functionele bezigheid (dekens en kleding ) tot een kunstvorm geworden. Soms werd er gebruik gemaakt van resten stoffen, deze werden dan verwerkt tot een kledingstuk of een beddensprei.
Moderne quilts bestaan nog grotendeels uit katoenen stoffen en worden soms machinaal doorgequilt (doorgestikt) in moderne kleurstellingen. Er wordt gebruik gemaakt van traditionele patronen die in een modern, nieuw jasje gestoken zijn.
Bij Art quilts gaat het niet om functionaliteit, maar om uitdrukking te geven aan een onderwerp of een gevoel. Men maakt soms gebruik van allerlei nieuwe materialen zoals polyestervlies, papier, plastic.

BLoeiende Quilts
Voor deze wedstrijd is gekozen voor quilts met als thema 'Bloei' in het formaat van 50 x 70cm. Kleurig en fleurig zullen de werkstukken de muren van beide musea in bloei zetten. Kom en geniet van deze bloeiende quilts en stem op uw favoriet. Alle werkstukken doen mee aan een wedstrijd, waarbij u uw stem uitbrengt voor de publieksprijs, de bekendmaking hiervan is op zaterdag 7 november. Ook een vakjury beoordeelt de quilts, de prijsuitreiking van de vakjury is op 2 juli.

Zomerexpositie Grote of Maria Magdalenakerk te Goes
Van 2 juli t/m 12 augustus 2015 is in de kerk een aanvullende tentoonstelling ingericht met werkstukken gemaakt door Zeeuwse quilters. De hier getoonde quilts zijn vrij van formaat en en thema. Ook zal hier de tipi te zien zijn waar ongeveer 500 quilters uit het hele land hun bijdrage aan geleverd hebben in de vorm van een gequilte driehoek. Deze Tipi heeft eerder, tijdens het Textielfestival, in Leiden gestaan in de Pieterskerk.

 Bezoek www.historischmuseumdebevelanden.nl

B(l)oeiende quilts
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.