Kadinlar, Godinnen - harem - macht




Kadinlar, Godinnen - harem - macht

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In deze expositie maakt u een reis door de Turkse regio aan de hand van tien inspirerende vrouwen uit de geschiedenis van Anatolië. Een expositie vol rijkdom van een fascinerende cultuur. Kadınlar (Turks voor vrouwen) toont verrassende topstukken die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest: gebruiksvoorwerpen, muziekinstrumenten, iconen, schilderijen, miniaturen, textielvoorwerpen, sieraden en juwelen uit 3.000 jaar Turkse en Anatolische geschiedenis. De expositie telt 130 bruiklenen van elf Turkse musea, waaronder Topkapi Palace Museum, Museum van Turkse en Islamitische Kunst, Pera Museum en Museum van Anatolische Beschavingen. Ook zijn er 50 objecten te zien in bruikleen van andere Europese musea (o.a. Berlijn, Athene, Venetië en Wenen).

Culturele rijkdom
Tien inspirerende vrouwen wekken het rijke Turkse verleden tot leven. De expositie herbergt een grote variëteit aan religie, cultuur, taal en kunstzinnigheid door de eeuwen heen: het Phrygische en Lydische koninkrijk ten tijde van de klassieke oudheid, het Byzantijnse Rijk, het Seltjoekse Rijk, het Ottomaanse Rijk en de Turkse republiek.

Vrouwen van toen
De tien vrouwen zijn: Cybele (moedergodin), Artemis (vruchtbaarheidsgodin), Maria (Moeder Gods), Theodora (prostituee die keizerin werd), Malike Mama Hatun (stamleidster), Mihri Hatun (dichteres), Kösem Sultan (moeder van de regerende sultan en hoofd van de harem), Dilhayat Kalfa (componiste), Halide Edib Adıvar (schrijfster) en Halet Çambel (archeologe). Zij worden vertegenwoordigd door de Oermoeder, een eigentijds beeld van bijna vier meter hoog dat een plaats krijgt op het plein vóór het museum.

Vrouwen en kunst van nu
In de expositie van museum TwentseWelle wordt ook aandacht geschonken aan inspirerende vrouwen van nu, uit de wereld van sport, cultuur, zakenleven en wetenschap. In gefilmde portretten vertellen ze over hun leven, hun werk en hun inspiratiebronnen.

 Bezoek www.twentsewelle.nl

Kadinlar, Godinnen - harem - macht
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.