Horizon City


-advertentiepositie-



Horizon City

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Auteur Jaap Scholten (bekend van o.a. De Wet van Spengler en het bekroonde Kameraad Baron) en kunstenaar/fotograaf Rommert Boonstra hebben de krachten gebundeld in de expositie Horizon City. Uitgangspunt zijn verhalen van de twee Twentse fabrikantenfamilies Scholten en Stork. De verhalen staan in het gelijknamige boek en zijn geschreven door Jaap Scholten, wiens voorouders tot beide families behoorden. Rommert Boonstra creëert verrassende scènes aan de hand van het boek met behulp van een schat aan fotomateriaal, collectiestukken en eigen werk.

De expositie is te zien in het nieuwe paviljoen van Museum TwentseWelle, dat is opgedeeld in verschillende thematische vertrekken, die heuse 'wunderkammer' zijn geworden.

In 2013 kwam Jaap Scholten in het bezit van een koffer boordevol unieke notitieboekjes, dagboeken, brieven, glasnegatieven, testamenten en andere familiedocumenten. Ze vertellen en verbeelden het verhaal over de opkomst en de neergang van de Twentse industrie. Scholten is in dit boeiende familieverleden gedoken en heeft op basis van het familiearchief zijn kleurrijke voorouders beschreven in het boek 'Horizon City'. Hij neemt de lezer mee op een reis langs twee eeuwen Twente, Nederland en de wereld. Een van de beschreven personen is oom Chuck, in 1893 geboren als Charles Theodoor Stork. Hij introduceerde de Harley Davidson in Europa, emigreerde naar Amerika, trouwde vijf keer, bezat een vliegtuigwinkel op First Avenue en was beurtelings steenrijk en straatarm. Een ander familielid, tante Anna Scholten, zette een dadaïstisch tijdschrift op en bracht dat op een step rond in Enschede.


In 'Horizon City' gaat over de zucht naar avontuur, naar schoonheid of naar technische vooruitgang, maar heeft ook een aangrijpend portret van de gesloten rangen en de introvertie binnen de families. Rommert Boonstra verbeeldt deze thema’s in de expositie op zijn eigen manier. Hij creëert poëtische scènes met objecten uit de collectie van Museum TwentseWelle en van vele bruikleengevers. Schrijver en kunstenaar nemen u in een audiotour mee in deze bizarre 'wunderkammern'.


'Horizon City' is te zien in Museum TwentseWelle, daar is ook het gelijknamige boek van Jaap Scholten (478 pagina’s, uitgegeven door Afdh Uitgevers) verkrijgbaar. Het nieuwe expositiepaviljoen in het museum werd ontworpen door Opera, Amsterdam.

In samenwerking met Landgoedhotel De Wilmersberg heeft TwentseWelle een bijzonder 'Jaap Scholten-arrangement' samengesteld.
De expositie Horizon City is mede tot stand gekomen met een bijdrage van de Provincie Overijssel.

De expositie is te zien t/m 30 augustus 2015.

 Bezoek www.twentsewelle.nl

Horizon City
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.