1

Reis je rijk




Reis je rijk

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Reis in het buitenmuseum niet alleen naar bestemmingen rond de Zuiderzee, maar ook naar de rest van de wereld en terug. In de verschillende huizen en gebouwen vind je presentaties over reizen, emigratie en uitwisseling van culturen, tradities en producten. Ontdek het verhaal van een Friese familie die honderd jaar geleden emigreerde naar Chicago, volg de kazen uit een Noord-Hollands pakhuis helemaal naar Havana en laat je fotograferen in Volendammer dracht, net als de vele buitenlandse toeristen in Volendam.

Wist je dat honderd jaar geleden nieuwsgierige reizigers al plaatsen rond de Zuiderzee bezochten, omdat deze ‘vreemd en kleurrijk’ waren? De bewoners van de regio trokken op hun beurt de wereld in voor handel en emigratie. Zie welke voorwerpen in het buitenmuseum uit Nederland komen en ontdek welke voorwerpen heel Nederlands lijken, maar toch ooit uit een ander land zijn meegenomen. Bezoek de acht reisbestemmingen, verzamel alle stempels in het Zuiderzeemuseum-paspoort en verdien zo een leuk souvenir. Want reizen maakt je rijker!



Thuisreis - depot voor het souvenir
Speciaal voor het themajaar richtte Marc Volger op het buitenmuseum een depot in voor ‘het anonieme souvenir’. Met de hulp van anderen verzamelde hij een grote hoeveelheid van deze typische voorwerpen. Het depot bevindt zich op de hoek van de stadsgracht.

De eigenaars van de souvenirs in deze installatie zijn onbekend en ook de bijbehorende herinneringen zijn verdwenen. Alleen het land van herkomst blijft vaak nog leesbaar. De souvenirs krijgen in dit depot een nieuwe betekenis: ze vormen hier een verwijzing naar reizen en herinneren in het algemeen. De beheerder van dit kleine depot bewaart liefdevol andermans vergeten herinneringen. Hij is vaak even weg, maar komt ook steeds weer terug. Net als de reizigers die deze souvenirs ooit meenamen.

 Bezoek www.zuiderzeemuseum.nl

Reis je rijk
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.