Een republiek der kunsten


-advertentiepositie-



Een republiek der kunsten

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Een republiek der kunsten duikt in de visuele cultuur van de Franse republiek. Meer dan 100 spraakmakende werken uit de collecties van de FRAC's (Fonds Régionaux d'Art Contemporain), vele voor het eerst buiten Frankrijk te zien, vullen de tien zalen van de oudbouw van het museum. Deze 23 kunstinstellingen van de FRAC, ontstaan in 1982, zijn verspreid over Frankrijk en hebben als doel een uitstekende collectie hedendaagse kunst in elke regio van het land op grote schaal toegankelijk te maken. Daarnaast ondersteunen zij hedendaagse levende kunstenaars uit Frankrijk en het buitenland door aankopen en tentoonstellingen. De FRAC’s hebben gedurende ruim dertig jaar een collectie samengesteld van meer dan 26.000 werken van (inter)nationaal gerenommeerde kunstenaars.

Een republiek der kunsten toont, aan de hand van kunstwerken van hoge kwaliteit, de grenzeloze ambitie van de Franse overheid om hedendaagse beeldende kunst actief te verzamelen, te beheren, in alle uithoeken van het land te verspreiden en in te zetten bij educatieve projecten.
De tentoonstelling
Het Van Abbemuseum exposeert niet alleen meer dan 100 werken uit de omvangrijke FRAC-collecties, maar plaatst hen ook in relatie tot politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in het Frankrijk van de jaren 80 tot heden. Door te kijken naar de collecties van de FRAC vanuit het perspectief van de cultuurhistorie, kun je je eigen herinneringen aan de afgelopen dertig jaar spiegelen aan de kunstwerken die toen werden gemaakt. Voor sommigen een feest van herkenning, voor anderen een nieuwe kennismaking; voor de een het ophalen van waardevolle herinneringen en voor de ander een besef van de kracht van geschiedenis. Maar vanwege de rijkdom aan beelden een ‘mer à boire’ voor iedereen.
Kunstenaars
Absalon, Agnès Accorsi, Dennis Adams, Lara Almarcegui, Yto Barrada, Bibliothèque Fantastique, Ursula Biemann, Dara Birnbaum, Monica Bonvicini, Frédéric Bruly Bouabré, Daniel Buren, Sophie Calle, Marta Caradec, Alex Chan, Henri Coldeboeuf, documentation céline duval, Jimmie Durham, Latifa Echakhch, Harun Farocki, Mounir Fatmi, Cao Fei, Hans-Peter Feldmann, Michel François, Claire Fontaine, Meschac Gaba, General Idea, Dominique Gonzalez-Foerster, Renée Green, Subodh Gupta, Hans Haacke, Raymond Hains, Thomas Hirschhorn, Carsten Höller, Douglas Huebler, Pierre Huyghe, Bouchra Khalili, Matthieu Laurette, Louise Lawler, Paul McCarthy, Gustav Metzger, Antoni Muntadas, N55, Jean-Christophe Norman, Boris Ondreicka, ORLAN, Gabriel Orozco, Sener Özmen/Cengiz Tekin, Philippe Parreno, Yan Pei-Ming, Lili Reynaud Dewar, Gerhard Richter, Jimmy Robert, Bruno Serralongue, Cindy Sherman, Simon Starling, Jessica Stockholder, The Atlas Group/Walid Raad, Joëlle Tuerlinckx, Luc Tuymans, Ben Vautier, Huang Yong Ping, Chen Zhen.

 Bezoek vanabbemuseum.nl

Een republiek der kunsten
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.