1

Mix Match Museum




Mix Match Museum

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Samen met vijf andere toonaangevende Nederlandse musea heeft het Van Abbemuseum het publiek het heft in handen gegeven. Tussen 10 oktober 2014 en 10 januari 2015 konden bezoekers op www.mixmatchmuseum.nl grasduinen in de collecties van het Amsterdam Museum, het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Museum Boerhaave in Leiden, Museum TwentseWelle in Enschede en het Van Abbemuseum. Hiervoor konden ze kiezen uit 300 objecten waarmee een eigen online expo gemaakt kon worden. De enige voorwaarde die er gegeven werd: er moet een goed verhaal achter deze keuze zitten.

De online inzendingsperiode is op 10 januari 2015 gesloten. Uit de inzendingen die voor het Van Abbemuseum zijn binnengekomen, zijn er vijf tentoonstellingen geselecteerd die daadwerkelijk uitgevoerd worden. Deze tentoonstellingen zijn vanaf Museumweek 2015 (18 april) tot en met 6 september te zien in het Van Abbemuseum.
‘Future Heritage’ van Anne
“Vandaag is het verleden van de toekomst: een futuristische terugblik op het nu. In deze tentoonstelling vormt cultureel erfgoed het startpunt van het spoor van het verleden dat ons terugleid naar het heden. De bezoeker wordt uitgedaagd om het spoor verder de toekomst in te volgen en terug te kijken naar de huidige tijd: welk tijdsbeeld wordt straks vastgelegd in het collectief geheugen? De selectiviteit van het geheugen roept vragen op over de essentie van erfgoed en tijd. Welke elementen van het nu verdienen het straks om herinnerd te worden, en hoeveel verdwijnt er bij het grof vuil van de vergeten geschiedenis?”
‘Zien en gezien worden’ van Annette
“Het eerste museumstuk dat ik zag op deze site, was het roze serviesje met fotoafbeeldingen erop. Fotografie is en blijft een oude liefde van mij. Ik heb zelf zo'n 10 jaar gefotografeerd, in zwart-wit, en vele uren in de doka doorgebracht. De fotografische werken die op deze site stonden spraken me dan ook aan, zoals de foto's van Erwin Olaf. Om echter een tentoonstelling met alleen maar foto's samen te stellen, leek mij te beperkt. Daarom heb ik gekozen voor het bredere thema 'zien en gezien worden'."
‘Het rariteitenkabinet anno nu’ van Geertjan
“Musea zijn ontstaan uit de menselijke drang om alle beschikbare kennis te bemachtigen, bezitten en beheersen. Voorbeelden van 'de eerste musea' zijn de rariteitenkabinetten van geleerden en de adel zoals Aldrovandi en familie De Medici. Met de ontdekking van de nieuwe werelden nam de beschikbare kennis explosief toe en werd deze onomvatbaar waardoor de museum- en wetenschapsfunctie splitste. Vandaag de dag leven we in een samenleving waar we 'alles' weten en kennis beschikbaar is voor iedereen. De vraag die ik me gesteld heb voor deze tentoonstelling is: hoe zou een rariteitenkabinet (het eerste museum) er anno nu uitzien?”
‘Exclusief – de buitengesloten mens’ van Marga
Met de Engelstalige tentoonstellingsblog 'Show Exclusive'.
“Hoeveel manieren zijn er om mensen buiten te sluiten? We worden bepaald op grond van sekse, etniciteit, klasse, leeftijd, psychische gesteldheid, vruchtbaarheid, intelligentie, uiterlijk, verslavingsgevoeligheid, burgerlijke staat. En daarbij hoort een toenemende druk om jezelf te verbeteren, uit je hok te ontsnappen en een treetje hoger te komen: hoeveel is maakbaar, en daarmee te veranderen en dus ‘eigen schuld’?”
‘Vrouwen en kleding' van Marie-Louise
“Ik heb vroeger een textielopleiding gevolgd, daarom viel mijn oog meteen op het oude korset en het nieuwe kostuum van Comme des Garçons. Het contrast tussen die twee vond ik heel mooi, omdat je zo de evolutie van het kostuum ziet. Vanuit deze kostuums ben ik toevallig bij het thema van 'de vrouw' terecht gekomen. Ik heb geprobeerd om door middel van kleding en de materialen waarmee de kleding gemaakt werd, zoals het spinnenwiel en de spoel, een klein stukje van de vrouw te laten zien. Ook laat ik andere aspecten van het vrouw zijn, zoals het lichamelijke, het zorgzame, en het moeder-zijn, zien. Als vrouw, echtgenote en moeder van twee kinderen heb ik mij bij deze tentoonstelling laten leiden door mijn eigen persoonlijke gevoel."

Als onderdeel van het project Mix Match Museum houdt het Van Abbemuseum tevens een blog bij, waarin het publiek een blik achter de schermen van de tentoonstellingen wordt gegeven. Deze blog is hier te bezoeken.

 Bezoek vanabbemuseum.nl

Mix Match Museum
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.