1

De Leafde foar de Ljip




De Leafde foar de Ljip

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van zondag 19 april tot en met 1 november staat de Kievit, de Ljip, centraal in het Fries Landbouwmuseum. Onder de titel: ’’De leafde foar de Ljip, de kievit in de kunst’’, laat het museum deze weidevogel in kunstwerken zien.
De expositie bestaat uit schilderijen en beelden die allemaal deze vogel als onderwerp hebben. De werken komen van twee verzamelaars: B. J. Graatsma die de afgelopen kwart eeuw een grote collectie kunst over de kievit heeft verzameld en van mw. J. Kuperus die alles waar ook maar een kievit op staat, bijeen gaart.
Aanleiding is mede het verschijnen van een nieuw boek over deze prachtige weidevogel van Pieter Breuker met als titel ’Ljip en aai yn hert en holle’’

K.I.

Nog het hele seizoen te zien

Het kunstmatig insemineren van koeien werd in Nederland voor het eerst gedaan door dierenarts dr. J. Siebenga in Oldeberkoop. Het eerste kalf dat zo verwekt werd, kwam op 5 december 1935 ter wereld op het bedrijf van J. Wemer te Elsloo. In Friesland en met name in de Wouden, zijn direct na de oorlog al vrij snel verenigingen voor kunstmatige inseminatie opgericht. Vooral kleine veehouders hadden daar behoefte aan want die konden zelf geen goede fokstier aanschaffen of ze kampten met onvruchtbare koeien vanwege dekinfekties. Toen eind 1946 in Drachten de Bond van KI-verenigingen werd opgericht, waren er al meer dan twintig verenigingen. Dit aantal groeide tot 27, maar kort na 1947 kwamen er al fusies tot stand. In 1950 werden de eerste 'echte' KI-stations geopend en in 1955 beschikten alle toen opererende verenigingen over een eigen onderdak. In de loop van de jaren daalde het aantal verenigingen tot vier. In 1978 kwam er een gezamenlijk KI-station in Giekerk dat plaats bood aan 200 stieren. Aan het einde van de 20ste eeuw zijn alle organisties van veeverbetering, K.I. en melkcontrole opgegaan in de landelijke CRV.CRV is nu een internationale onderneming op het gebied van rundveeverbetering zoals ontwikkeling, productie en verkoop van genetische producten, fokkerijbegeleiding, melkproductieregistratie en kunstmatige inseminatie.

 Bezoek www.frysklanboumuseum.nl

De Leafde foar de Ljip
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.