1

Pier Feddema, in de lijn van het Fries Expressioni




Pier Feddema, in de lijn van het Fries Expressioni

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Pier Feddema (Eanjum, 2 juni 1912 – Balk, 18 december 1983) was expressionist in hart en ziel. Hij maakte deel uit van een kunstenaarsgroep die zich onder de naam Yn‘e Line manifesteerde als vertegenwoordigers van het naoorlogse Fries expressionisme. Na de schilders van De Ploeg en naast Gerrit Benner, vertegenwoordigde Yn ‘e Line het gezicht van deze stroming in de beeldende kunst van het Noorden. Naast beeldend kunstenaar was Feddema ook een verdienstelijk schrijver.
Andere leden van de Yn ‘e line groep waren Jan van der Bij, Klaas Koopmans, Sjoerd Huizinga en Jaap Rusticus. Yn ’e line betekent ‘in de lijn’ en refereert zowel aan het trekken van een schuit als het trekken van een lijn op papier. Misschien is de benaming van de groep het meest toepasbaar op het werk van Pier. Hij weet in een vloeiende lijn een boerderij, een rij bomen, een koe grazend neer te zetten. Inspiratie vonden de leden van Yn ’e line bij de Groningse De Ploeg, en voornamelijk het werk van H.N. Werkman, Gerrit Benner en het Vlaams expressionisme. Ook van vertegenwoordigers van deze stromingen zal werk op de tentoonstelling hangen.

De tentoonstelling Pier Feddema, in de lijn van het Fries Expressionisme in Museum Dr8888 is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Pier Feddema Stichting. Deze stichting beijvert zich om het erfgoed van deze kunstenaar in kaart te brengen en te behouden.

Bij deze overzichtstentoonstelling van het werk van Pier Feddema is door de Pier Feddema Stichting een boek uitgebracht met een uitgebreide tekst over het leven van Pier Feddema door Elske Schotanus. Paulo Martina schreef een essay. Het boek vormt tevens de catalogus van de tentoonstelling.

 Bezoek www.museumdrachten.nl

Pier Feddema, in de lijn van het Fries Expressioni
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.