Grow Up!


-advertentiepositie-



Grow Up!

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Plaatjes van pop- en filmsterren, gesprekken met klasgenoten, tekeningen, spreuken, hartjes… maar ook: huiswerk, lesroosters en cijferlijsten… De schoolagenda vertelt ons wat er in het hoofd van de scholier omgaat. De tentoonstelling Grow Up! schetst aan de hand van schoolagenda’s een beeld van de opgroeiende jeugd van de jaren ’50 tot nu.

Wanneer na de Tweede Wereldoorlog het saaie huiswerkboekje verandert in een schoolagenda groeit dit boekwerk al snel uit tot een persoonlijk lifestyle-document, waarin naast huiswerk en lesrooster óók plaatjes van popgroepen, liefdesbrieven, dagboekachtige teksten en spreuken werden geplakt en geschreven. De boekjes groeien uit tot dikke, volgeplakte boekwerken.

De producenten van schoolagenda’s, met name uitgeverij Rijam, spelen hier handig op in en ontwikkelen schoolagenda’s die aansluiten op de wensen van de jeugd. Aanvankelijk zijn dat algemene agenda’s met veel plaatjes van popsterren en reclames van verschillende fabrikanten. Medio jaren 80 verschijnen de eerste zogenaamde ‘licentie-agenda’s’: agenda’s helemaal gewijd aan 1 merk, zoals spijkerbroekenmerk Lois, stripblad Eppo en zelfs het blootblad Playboy.

De jeugd op haar beurt blijft de agenda’s aanvullen met eigen plaatjes. Maar ook meer persoonlijke berichten zijn terug te vinden in de agenda’s. Verliefdheden uiteraard, maar ook andere ‘groeipijnen’ zoals de eerste baantjes, groeiend politiek besef, het eindexamen, of het overlijden van een familielid. Grow Up! toont de roerige tienerjaren in al zijn kleur en verscheidenheid.

 Bezoek www.onderwijsmuseum.nl

Grow Up!
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.