1

Speelgoed van Vroeger




Speelgoed van Vroeger

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 9 juni tot en met 5 september is de tentoonstelling 'Speelgoed van Vroeger' te zien. Haal herinneringen op aan uw eigen jeugd of ontdek oude verhalen bij het zien van het speelgoed van uw ouders of grootouders. Voor kinderen is er ook een doehoek, waarin zij zelf met speelgoed van vroeger aan de slag kunnen.

Houten treinen, paard en wagen, autootjes, fornuisjes, poppen, poppenhuizen, hoepels, tollen en allerlei spelletjes waarmee kinderen vroeger speelden, dát en nog veel meer is deze zomer te zien in ons museum. Gelukkig is er veel bewaard gebleven van waar onze opa's en oma's mee speelden toen zij kind waren.

De eerste helft van de twintigste eeuw was veel speelgoed gemaakt van hout, metaal of stof; plastic was er nog niet.

Het speelgoed was vaak bedoeld om al vroeg te leren wat je later als je groot was moest kunnen.'Mijn spelen was leren' is niet voor niets de ondertitel van deze tentoonstelling. Meisjes kregen een fornuisje of een speelgoednaaimachine om zich al spelend voor te bereiden op hun latere taak als huisvrouw. Jongens speelden met hun bouwdoos of met hun houten trein. Buiten spelen kon natuurlijk ook: met springtouw, hoepel, tol, knikkers of diabolo.

Kinderen van nu kunnen in de doehoek zelf spelen met speelgoed van vroeger. Er is een sjoelbak, een oude speelgoedflipperkast, blaasvoetbal en allerlei houten bouwspeelgoed om mee aan de slag te gaan

 Bezoek www.kijkenluistermuseum.nl

Speelgoed van Vroeger
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.