1

Olaf Mooij




Olaf Mooij

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Deze zomer organiseert CBK Drenthe voor de 27ste keer de zomertentoonstelling in de Gouverneurstuin in Assen. Dit jaar staat de auto centraal. Olaf Mooij (1958) maakt al meer dan vijftien jaar kunstwerken rond dit thema. Inmiddels is dit het leidmotief in zijn oeuvre geworden. Een Ford Taunus stond aan het begin van een jarenlang onderzoek naar mogelijke beelden en relaties die wij als mens met de auto hebben. Die relatie varieerde van de auto als verlengstuk van de identiteit van de eigenaar tot het versmelten van de mens met zijn machine. Uiteindelijk behandelde Mooij de auto alsof het een levend wezen was met een eigen cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. In de Gouverneurstuin zijn van 14 juni tot en met 6 september 2015 zes werken te zien die ieder voor zich een andere fase uit de lange relatie van Mooij met zijn onderwerp laat zien.

Temple of Doom
Centraal in de tentoonstelling staat het levensgrote beeld ‘Temple of Doom’ uit 2011. Het werk bestaat uit drie witte ‘Kevers’ die met de neuzen in de lucht elkaar raken en zo een ruimte vormen waarin men kan verblijven. Mooij noemt het werk ‘Temple of Doom’, een dreigende titel, die naar de donkere kant van het voertuig verwijst. De buitenkant van het werk ziet er aantrekkelijk en oogverblindend wit uit, maar de binnenkant is letterlijk donker. Achter de ramen is een rode gloed zichtbaar. In het centrum staat een glazen cilinder met afgekoelde olie uit de auto’s. De drie auto’s veranderen in een sacrale plek, waar wij tot bezinning kunnen komen en ons kunnen afvragen of onze liefde voor de auto wel zo verstandig is.

Levenscyclus van de auto
In zijn totaliteit kan de tentoonstelling gezien worden als een verzameling droombeelden, ontsproten aan de verbeelding van Olaf Mooij. Hij wil ons met zijn verrassende beelden laten nadenken over de werkelijkheid en ons tegelijkertijd aan het lachen maken. Andere werken in de tentoonstelling zijn ‘Keverei’. Dit is een van de eerste werken die Mooij maakte nadat hij had vastgesteld dat wanneer een auto pech krijgt en ‘dood’ kan gaan, die auto ook ‘geboren’ kan worden. Het inspireerde hem tot het maken van een serie werken rond de oorsprong van het leven. Zo ontstonden de ‘Keverei’ en de ‘Embryo’. Aan de andere kant van het leven staat de dood. Mooij laat ons onze auto’s terugvinden als fossielen in oude aardlagen of stenen. Het werk suggereert een hele lange geschiedenis van mens en auto. Bovendien legt het een relatie met de fossiele brandstoffen die de auto ‘in leven houden’. Mooij vermenselijkt de auto in andere werken door het bijvoorbeeld een eigen ‘bloedsomloop’ te geven of onderdelen te laten vergroeien met levende materie.

Olaf Mooij
Olaf Mooij werkt sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw aan een eigenzinnig oeuvre, waarvan de ‘DJ-Mobile’ en de ‘Braincar’ inmiddels in het hele land te zien zijn geweest. Ook buiten Nederland was veel aandacht voor dit werk. Beide kunstwerken zullen bij enkele activiteiten in de tentoonstellingsperiode opnieuw te zien én te beleven zijn.

Culturele zondagen
CBK Drenthe werkt samen met andere culturele organisaties uit Assen die met elkaar het Culturele Hart vormen. Tijdens de tentoonstellingsperiode organiseert het Cultureel Hart iedere zondag activiteiten variërend van rondleidingen tot open podia georganiseerd door het VVV, een radioprogramma van Bibliotheek Assen, een podiumprogramma door Theater en bioscopen De Nieuwe Kolk en vele andere activiteiten van de stad Assen.

De tentoonstelling is te zien van 14 juni t/m 6 september van maandag t/m zondag van 08.00-20.00 uur in de Gouverneurstuin, Brink 38 in Assen.

De toegang is gratis

 Bezoek www.cbkdrenthe.nl

Olaf Mooij
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.