1

Veranderende Vormen


-advertentiepositie-



Veranderende Vormen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

‘Wie mijn werk wil verstaan moet er maar naar kijken en meestal nog eens kijken en nog eens kijken.”
- Nicolaas Thuys -

In de periode rond 1965 zijn veel edelsmeden op een andere manier naar het sieraad gaan kijken waarbij ze het meer als kunst dan als kunstnijverheid gingen benaderen. Nicolaas Thuys (1927-1989) was één van hen. In bijna ieder overzichtswerk over het Nederlandse auteurssieraad wordt hij als één van de ontwerpers genoemd in wiens oeuvre deze veranderingen duidelijk zichtbaar zijn. In de tentoonstelling Veranderende Vormen besteedt CODA Museum vanaf 23 mei aandacht aan deze sieraadontwerper en edelsmid.

Veelzijdige tentoonstelling
In de tentoongestelde sieraden en objecten is goed te zien is hoe de stijl van Thuys veranderde van rijkelijk gedecoreerde bloem- en diervormen in meer geometrische vormen. Thuys maakte voornamelijk sieraden, maar vervaardigde ook gebruiksvoorwerpen, de nadruk lag daarbij vooral op vrij werk. Hij werkte verder ook als beeldhouwer, tekenaar en ruimtelijk vormgever. In de tentoonstelling Veranderende Vormen komen al deze aspecten aan bod.

Archief Nicolaas Thuys
CODA beheert het archief van Nicolaas Thuys dat onlangs geheel is ontsloten. De pareltjes uit dit archief die het denkproces achter de sieraden tonen, zijn ook te vinden op Dutch Jewellery Platform - het online platform over het moderne (auteurs)sieraad.

 Bezoek www.coda-apeldoorn.nl

Veranderende Vormen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.