1

Jubileumexpositie 550 jaar Klooster Ter Apel


-advertentiepositie-



Jubileumexpositie 550 jaar Klooster Ter Apel

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 2015 is het precies 550 jaar geleden dat Hinrick van Berghe samen met Ludolphus, Gerardus van Horn, een onbekende broeder en enkele lekenbroeders vanuit het kruisherenklooster in het Duitse Bentlage naar het goed ‘Apell’ kwamen om er een nieuw klooster te stichten. Er is sindsdien veel gebeurd in en rond het Klooster en de tentoonstelling ‘550 jaar Klooster Ter Apel’, die van 17 mei t/m 23 augustus te zien is, staat stil bij al die bijzondere momenten.

Van 550 jaar geleden...
Voor de kruisheren vanuit Duitsland kwamen om ‘Domus Novae Lucis’ te stichten, hadden de premonstratenzers op dezelfde locatie al een uithof gebouwd - een boerderij met grond - en deze later uitgebreid met een kapel, ‘Domus Lucis’ genaamd. Zij konden echter niets met dit ruige terrein en verkochten het in 1458 aan pastoor Jacobus Wiltingh. Deze schonk de grond in 1464 aan de kruisheren die besloten er een nieuw klooster te gaan bouwen. Tussen 14 en 17 mei 1465, precies 550 jaar geleden, trokken een aantal kruisheren en lekenbroeders naar het gebied om er te beginnen met de bouw van het klooster.
...naar nu
Erg lang heeft het Klooster niet bestaan want de strijd tussen de katholieken en protestanten werd in Groningen uiteindelijk in 1594 in het voordeel van de protestanten beslist en mondde uit in het Tractaat van Reductie. Dat maakte een einde aan het kloosterleven en de laatste prior werd dominee. Roerige tijden braken aan en het Klooster kreeg in de eeuwen die volgende tal van functies, van gastenhuis en herberg tot school en notariswoning. Er waren soldaten ingekwartierd en hoge heren uit de stad overnachten er. Tal van verbouwingen en restauraties vonden plaats en er werden verdiepingen en vleugels afgebroken en weer opgebouwd. Maar het Klooster werd behouden en werd uiteindelijk een museum voor kloostergeschiedenis en Top 100-monument van UNESCO.

 Bezoek www.kloosterterapel.nl

Jubileumexpositie 550 jaar Klooster Ter Apel
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.