1

Geen nummers maar Namen


-advertentiepositie-



Geen nummers maar Namen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Tussen 1941 en 1945 zaten ruim tweeduizend Nederlanders, voornamelijk politieke gevangenen, in concentratiekamp Dachau. Bij binnenkomst kregen ze een nummer; hun naam deed er niet langer toe.

In de tentoonstelling Geen nummers maar Namen. Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau staan de personen achter de nummers centraal.

In samenwerking met Amnesty International wordt ook het lot van hedendaagse politieke gevangenen belicht. Door jongeren geschreven biografieën vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling.

Overleven
Het Verzetsmuseum laat zien hoe politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau – onder wie veel verzetsmensen – probeerden te overleven in een kampsysteem dat was gericht op ontmenselijking. Jaap van Mesdag maakte muziek, Pim Boellaard kerfde een dambord in de deksel van een kampkist, Lies Bueninck-Hendrikse hield een foto van haar dochtertje verstopt, Willemijn van Gurp schreef een liederen- en psalmenboekje en beeldhouwer Frits van Hall wist kleine reliëfs te maken. Andere oud-Dachauers met een centrale rol in de tentoonstelling zijn Jo Kapteyn, Pim Reijntjes, Herman ‘Stuuf’ Wiardi Beckman, Jan van Kuik, Nico Rost, Ernst Sillem en Hans Johan Teengs Gerritsen.

Ontmoeting tussen generaties
Verhalen van oud-Dachau-gevangenen zijn de afgelopen jaren opgetekend door Nederlandse jongeren. Zij deden onderzoek in archieven, interviewden oud-kampgevangenen en bezochten de plekken waar zij gevangen zaten. Veel jongeren zijn enorm onder de indruk van de verhalen.
‘We hebben er dankzij dit project een vriendin bij! … Zij zet ons aan het denken waar het in het leven echt om gaat’ - Jop Bruin over oud-gevangene Willemijn van Gurp.

Actueel onrecht
Vandaag, 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog, worden nog steeds mensen gevangen gezet vanwege hun mening of verzet tegen machthebbers. In samenwerking met Amnesty International is er in de tentoonstelling aandacht voor drie hedendaagse gevangenen:
Raif Badawi (blogger uit Saudi-Arabië, veroordeeld tot onder meer duizend stokslagen)
Aster Fissehatsion (politica uit Eritrea, gevangen zonder tenlastelegging of proces)
Liu Xia (dichter en kunstenares uit China, voor onbepaalde termijn gevangengehouden in haar huis).
Door deelname aan de acties van Amnesty International kunt u direct iets doen om hen te ondersteunen. Ga naar www.amnesty.nl/verzetsmuseum
In een video van Amnesty International roept Ensaf Haider, de vrouw van de Saudische blogger Raif Badawi, minister Koenders op voor hem in actie te komen. Gisteren werd bekend dat het Saudische Hooggerechtshof de straf van tien jaar, duizend stokslagen en één miljoen rial handhaaft.
De volledig oproep van Ensaf Haider is te zien op het Youtube kanaal van Amnesty International.

Interactief monument
Concentratiekamp Dachau werd op 22 maart 1933 in gebruik genomen als eerste permanent bedoelde concentratiekamp, stond model voor alle latere concentratiekampen in nazi-Duitsland en heeft als enige concentratiekamp gedurende de gehele naziperiode gefunctioneerd. Voor veel gevangenen werd Dachau het eindstation. Onderdeel van de tentoonstelling is een interactief monument voor Nederlandse oud-gevangenen. Dit monument geeft u antwoord op vragen als: Hoeveel Nederlandse gevangenen hebben het overleefd? Hoeveel Nederlandse vrouwen zaten er gevangen?

 Bezoek www.verzetsmuseum.org

Geen nummers maar Namen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.