1

Rijksmuseum toont aanwinsten 20ste eeuw


-advertentiepositie-



Rijksmuseum toont aanwinsten 20ste eeuw

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De presentatie van 20ste-eeuwse kunst- en geschiedenisobjecten wisselt een aantal keren per jaar, onder andere doordat foto's en werken op papier niet te lang aan licht kunnen worden blootgesteld. Dit biedt de kans om meer voorwerpen uit de dynamische 20ste -eeuwse collectie aan bod te laten komen en te duiden aan de hand van tijdelijke bruiklenen. Zo is naast de Zigzagstoel ook de Beugelstoel van Rietveld te zien, een bruikleen van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Beide stoelen zijn uitgevoerd door Rietvelds vaste meubelmaker Gerard van de Groenekan (1904-1994).

Nieuw in de presentatie zijn twee Nederlandse affiches van de beroemde Franse ontwerper Cassandre (1901-1968) voor de ‘Etoile du Nord’, de hogesnelheidstrein tussen Parijs en Amsterdam (1927) en voor de New Statendam van de Holland-America Line (1929). Deze werken zijn aangekocht met steun van het F.G. Waller-Fonds, PON Holdings B.V. en het Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds.

In samenwerking met Het Nieuwe Instituut worden de originele kleurontwerpen getoond voor het interieur van Huis Sonneveld (1933) van architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, gebaseerd op een kleurenpalet dat De Stijl-kunstenaar Bart van der Leck voor de interieurwinkel Metz & Co had ontworpen. Deze originele ontwerpen zijn nooit eerder tentoongesteld.



Andere aanwinsten
Badmutsontwerpen (1932) van architect Hendrik Wijdeveld, bruikleen Het Nieuwe Instituut, Rotterdam
Decorontwerp door Pyke Koch voor theaterstuk 'In Holland staat een Huis' (1936) van M. Nijhoff en A. van Duinkerken, voor het eerst getoond uit eigen collectie
Staande mansfiguur van hout, metaal en verf (1949) van Karel Appel, bruikleen Bonnefantenmuseum Maastricht
Foto’s uit de jaren ’60 van Cor Jaring (1936-2013), aangekocht met steun van de BankGiro Loterij, het Paul Huf Fonds/Rijksmuseum Fonds en het Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds

De collectie 20ste eeuw wordt mede mogelijk gemaakt door PON Holdings B.V.

 Bezoek www.rijksmuseum.nl

Rijksmuseum toont aanwinsten 20ste eeuw
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.