The garden which is the nearest to god


-advertentiepositie-



The garden which is the nearest to god

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Taturo Atzu (1960, Nagoya, Japan) is internationaal bekend om zijn tijdelijke kunstwerken die onze ervaring van monumenten, standbeelden en architectuur transformeren. Zijn installaties bieden zowel een publieke als intieme toegang tot aspecten van onze stedelijke omgeving en wijzigen onze waarneming radicaal. Voor zijn eerste publieke project in Nederland heeft Atzu ervoor gekozen om zich te concentreren op de historische windwijzer en de kleine vieringtoren van de Oude Kerk.

Zowel het dak als de toren van de kerk waren eeuwenlang de bronnen van informatie voor bewoners van de stad. Ze informeerden over de tijd, het weer en het moment van gebed en kerkdienst. De windvaan, waarmee wordt bepaald uit welke hoek de wind waait, komt voornamelijk voor op kerktorens in de vorm van een haan. Op de Oude Kerk heeft deze vaan echter een bijzonder afwijkende vorm. Ook de vieringtoren met daarin de angelusklok is voor de voorbijganger haast aan het oog onttrokken. Tijdens het 700-jarig bestaan van de kerk werd het angelusklokje weer teruggehangen in de toren. De klok wordt geluid vanuit het koor in de kerk, maar niemand die het ziet. Ondanks de prominente en publieke plek in de stad zijn de vieringtoren en de windvaan onbekend en uitsluitend zichtbaar als miniatuur op afstand.
Atzu’s project verbindt de monumentale 13e-eeuwse Oude Kerk als het oudste gebouw in de stad aan haar recente start als nieuwste culturele instelling van Amsterdam. Hij actualiseert de windwijzer door deze in een volledig ingerichte moderne woonkamer te vatten. Met tafel, stoelen en een klassieke print uit de kerkcollectie boven de bank, weerspiegelt het interieur zijn interpretatie van de hedendaagse Nederlandse inrichting. Hij ging zelfs de buurt in om zich te laten inspireren door de manier waarop mensen vensterbanken inrichten en geveltuinen aanleggen. The Garden Which is the Nearest To God biedt zowel een uniek perspectief op een historisch monument als een surrealistische ervaring van erfgoed in een nieuwe context. Als we de metaforische reis omhoog nemen - via 156 treden naar de open ruimte van 300m2 - naar de fictieve woonkamer en de zitkuil rond de klokkentoren, brengt Taturo Atzu ons dichter bij verwonderen.

Come closer
Come Closer is een serie publieke ontmoetingen op het dak van de Oude Kerk. Het avondprogramma van 13 augustus tot 6 september brengt denkers, musici, kunstenaars, Amsterdammers, buurtbewoners en nieuwsgierigen samen in het kunstwerk The Garden Which Is The Nearest To God van de Japanse kunstenaar Taturo Atzu: een panoramisch terras met spectaculair uitzicht over Amsterdam.
Temidden van de stad in beweging, biedt Come Closer een moment van reflectie. 12 avonden lang delen bijzondere sprekers een nieuw perspectief, een ander verhaal of een performance met het publiek. Hoog boven de stad en in de buitenlucht, zoals een hedendaagse hagenpreek, nodigt Come Closer je uit te luisteren, te kijken, te ervaren, mee te denken en hardop te spreken.
Come Closer is een samenwerking van de Oude Kerk en Non-fiction.
Over het monument
De Oude Kerk werd in 1306 gewijd aan Sint-Nicolaas en verkreeg haar huidige laat-gotische status na een bouwperiode van ruim 300 jaar. Op 23 augustus 1566 maakte de beeldenstorm een einde aan de kleurrijke glas-in-lood vensters, kunstschatten en altaarstukken in de kerk. Vanaf 1567 werden alle rooms-katholieken verbannen uit de gemeenteraad en het prediken van dit geloof in het openbaar werd niet meer getolereerd. Vanaf dat moment tot op de dag van vandaag gaat de Oude Kerk verder als Protestantse kerk. Het behouden van kerken zoals de Oude Kerk betekent een voortdurende inspanning. Na de Tweede Wereldoorlog werd de protestantse kerk geconfronteerd met enorme schade aan de gebouwen. De beslissing om de oudste kerk te verkopen aan de zojuist opgerichte Stichting Oude Kerk was daarom onvermijdelijk. De Stichting begon met een inzamelingsactie om het ingestorte dak, de beschadigde kapellen en het verzakte koor te restaureren. In 2013 was, met uitzondering van de restauratie van de Grote Orgel, het werk eindelijk klaar. De Oude Kerk begon vervolgens met een enorm onderhoudsprogramma om de oudste gebouw van Amsterdam te behouden voor de komende generaties.
Het monument is gelegen in het centrum van de Wallen dat jaarlijks door 12 miljoen toeristen wordt bezocht. Het gebied is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Amsterdam. Vanaf 2007 probeert de gemeente om een nieuw licht te laten schijnen in het gebied door de invoering van boetieks, creatieve bedrijven en goede restaurants. Op deze manier moet de wijk zijn aura van seks en drugs van zich afschudden.

 Bezoek www.oudekerk.nl

The garden which is the nearest to god
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.