Made in de Kerkstraat


-advertentiepositie-



Made in de Kerkstraat

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Kerkstraat in Amsterdam staat bekend om zijn koetshuizen. De stadsbouwmeester Daniël Stalpaert bedacht in 1663 een extra straat tussen de Keizersgracht en de Prinsengracht om de grachtenhuizen een achteringang te verschaffen en waar men een koetshuis kon bouwen.

Vandaag de dag zijn er nog zo’n 45 voormalige koetshuizen in de Kerkstraat, waaronder dat van Museum Van Loon, dat net als het woonhuis in 1672 ontworpen werd door de bekende architect Adriaan Dortsman. Wat slechts een enkeling weet is dat de Kerkstraat het epicentrum was van de Amsterdamse rijtuig industrie. Beroemde rijtuigbouwers als Schutter & van Bakel hadden hier hun bakermat. De rijtuigbouwer behoorde tot de absolute top in Nederland en wist zich met veel succes om te vormen tot bouwer van autocarrosserieën, een vroeg voorbeeld van creatieve economische innovatie.

Met de tentoonstelling in het koetshuis Made in de Kerkstraat besteedt Museum Van Loon aandacht aan zowel de geschiedenis van de Kerkstraat als die van rijtuigbouwer Schutter & Van Bakel. De grote staldeuren naar de Kerkstraat zullen regelmatig open zwaaien. Vanaf begin augustus zal een Ford Mercury 'Kwik'met carrosserie door Schutter & Van Bakel uit 1938 twee weken lang te zien zijn.

 Bezoek www.museumvanloon.nl

Made in de Kerkstraat
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.