1

Ram Katzir - BeLonging




Ram Katzir - BeLonging

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het is makkelijk om te vergeten dat het onze subjectiviteit is die de wereld kleurt. Mijn werk herinnert daaraan, en helpt wellicht om projectie en perceptie te ontwarren.

Ram Katzir, in 1969 geboren in Israël, verhuisde naar Nederland toen hij vijftien jaar was. De afgelopen dertig jaar heeft hij afwisselend in Israël en Nederland gewoond. Het zoeken naar een thuis, of het nu fysiek of spiritueel is, is een terugkerend thema in Katzirs oeuvre. De titel van deze expositie, BeLonging, duidt op het paradoxale gevoel tegelijkertijd wel en niet op je plaats te zijn.
Katzirs aanpak ondergraaft verwachtingen door de toeschouwer te verrassen en te verwarren. Zijn beelden zijn vaak ambigu van aard: binnen is buiten, het tragische is komisch en wat ver weg lijkt, blijkt in feite heel dichtbij. Het resultaat is een wereld waarin het vreemde en het vertrouwde op onverwachte wijze naast elkaar bestaan.

Ter gelegenheid van de verwerving van Portable Wailing Wall voor de collectie van het JHM toont het museum zeven werken van Ram Katzir in verschillende technieken. Naast het JHM Kunstkabinet en het Mikwe zijn er werken te zien in de Grote Synagoge. Het Kindermuseum van het JHM herbergt permanent een aantal werken die Katzir in opdracht vervaardigd heeft (2006).

 Bezoek www.jhm.nl

Ram Katzir - BeLonging
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.