Rebelse trots


-advertentiepositie-



Rebelse trots

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het Amsterdam Museum en CBK Zuidoost presenteren Rebelse Trots, een project van kunstenaar Patricia Kaersenhout over de zwarte feministische golf in de jaren ’80 in Amsterdam.

Een groep vrouwen verenigden zich in zwarte vrouwencentra als Flamboyant en Zami en noemden zich ZMV vrouwen (Zwarte Migranten Vrouwen). Nu, ruim 25 jaar na dato, brengt Kaersenhout de verhalen van deze vrouwen, de voorhoedsters van de zwarte vrouwenbeweging, onder de aandacht. In de Schuttersgalerij van het museum is daarom een groepsportret te zien met vrouwen die in de jaren ’80 deel uit maakten van de zwarte feministische golf zoals Tania Leon, Helen Jeanette Gill, Julia da Lima, Philomena Essed, Mercedes Zandwijken, Gloria Wekker, Ernestine Comvalius, Alem Desta, Ellin Robles, Mavis Carrilho, Cisca Pattipilohy en Troetje Loewenthal.

Het portret in de Schuttersgalerij is te zien tot eind augustus. Daarnaast wordt in de week van 25 april tot en met 2 mei dagelijks om 13 uur de film gedraaid die Patricia Kaersenhout maakte als onderdeel van dit project. In de film zien we de handen van de vrouwen die het lichaam van een rebelse vrouw borduren. Dit staat symbool voor de historische non positie van de zwarte vrouw in de geschreven westerse geschiedenis en het hechten/helen van wonden uit het pijnlijke koloniale verleden.
De film wordt vertoond in het auditorium. Entree is gratis (exclusief toegang museum).

In CBK Zuidoost is tot en met 27 juni een korte film en een serie portretdoeken te zien waarmee Kaersenhout een ode aan brengt aan deze vrouwen.

 Bezoek www.amsterdammuseum.nl

Rebelse trots
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.