Schijnbeweging - Illusie in de Griekse kust


-advertentiepositie-



Schijnbeweging - Illusie in de Griekse kust

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 26 juni t/m 6 september presenteert het Allard Pierson Museum de tentoonstelling Schijnbeweging, Illusie in de Griekse kunst. De tentoonstelling is een aantrekkelijke combinatie van 150 objecten uit de Griekse collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en een groot aantal topstukken uit de collectie van het Allard Pierson Museum. Het thema ‘beweging’ staat centraal. Hoe kan het dat we beweging zien ín en óp voorwerpen die per definitie niet kunnen bewegen, zoals vazen en standbeelden? De twee collecties vullen elkaar perfect aan en geven de bezoeker op een boeiende manier antwoord op de vraag hoe de oude Grieken beweging suggereerden in hun kunst.


Ephedrismos Groep
Tegenwoordig zijn we gewend dat stilstaande objecten de suggestie van beweging kunnen wekken. De oude Grieken waren in de zesde eeuw voor Christus pioniers op dit gebied, de eersten die in schilderingen en beeldhouwkunst beweging konden suggereren. Dit deden ze bijvoorbeeld door het weergeven van actielijnen bij wapperende gewaden en het inspelen op de verwachting en voorkennis van de kijker: iets gaat bewegen omdat de kijker het afgebeelde verhaal herkent. Deze tentoonstelling brengt bij de bezoeker de verwondering terug die de oude Grieken destijds voelden toen ze voor het eerst te maken kregen met beelden die leken te bewegen.


Kylix
Kylix met danseres
Gelijktijdig met Schijnbeweging zijn nog twee tentoonstellingen te zien waarin het thema beweging een belangrijke rol speelt: Hellas in Holland 25 jaar later en Grieks toerisme in affichekunst.
In Hellas in Holland 25 jaar later ontmoet hedendaagse kunst een beweging die eeuwen geleden is ingezet . In samenwerking met de Stichting Griekse Cultuur Filotechnia presenteert het Allard Pierson Museum hedendaags werk van Griekse kunstenaars die 25 jaar geleden ook in het museum te gast waren. Jorgos Chronis, Toula Liasi, Christina Linaris-Coridou, Lefteris Olympios, Angelos Tassopoulos, Eleni Tzatzalos, Harris Varsakis, Yiannis Vellis en Dimitris Xanthopoulos waren toen opkomende Griekse kunstenaars uit Nederland die werken toonden geïnspireerd door het thema ‘oudheid’. Nu, 25 jaar later, sluiten ze aan bij het thema ‘beweging’ en wordt het oeuvre van deze kunstenaars door de tentoonstelling Schijnbeweging gevlochten.

Kunst
De presentatie van kleurrijke affiches van het Grieks Verkeersbureau geeft een beeld van de uiteenlopende affiches die zijn ontwikkeld om Griekenland te promoten. Van een retro affiche uit 1920 tot een recent voorbeeld uit 2001. Ook in deze presentatie heeft beweging een belangrijke rol gespeeld bij de keuze van de affiches.
Kortom, bezoekers aan het Allard Pierson Museum komen deze zomer in Griekse sferen.

 Bezoek www.allardpiersonmuseum.nl

Schijnbeweging - Illusie in de Griekse kust
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.