Artists Books - Het boek als kunstwerk


-advertentiepositie-



Artists Books - Het boek als kunstwerk

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Tot eind augustus presenteert de galerie de expositie 'Het boek als kunstwerk', dat ruim een week geleden geopend is. ,,Een kunstwerk hoort in een museum of galerie, een boek in de boekhandel of de bieb. Maar hier is het boek juist het kunstwerk, dat je ook nog eens mag aanraken", legt kunstenaar Marijke van der Made uit.

Tien kunstenaars hebben het thema boek gebruikt en daarbij vooral 'out of the box' gedacht. Wat fraaie exemplaren oplevert en een zeer vrije weergave van wat een boek ook zou kunnen zijn. Met materiaal als papier, karton, koffiefilters, hout, keramiek, plexi-glas, steen en metaal. Eén boek-kunstwerk is zelfs een tijdje ter aarde besteld om tot de uiterlijke vorm te komen die het nu is. Een fotoboek illustreert minutieus de 'making of' van dit kunstwerk. De werken gaan van eendimensionaal tot driedimensionaal en er is gebruik gemaakt van oude en moderne bindingen. ,,Normaal mag je een kunstwerk niet aanraken. Hier mag je inzien, voelen en bladeren. Maar wel met de handschoenen aan, die je hier overal ziet liggen", zegt Van der Made. Volgens haar is dit interactieve deel niet iets wat je vaak ziet met kwetsbare objecten als deze.

Galerie Absoluut is een samenwerkingsverband van twaalf kunstenaars die van deze plek een sociëteit willen maken. Er is, naast de diverse expositieruimtes, een ontvangstkamer en een winkeltje 'Kleintje Kunst' geheten. De nabij gelegen galerie's Artré en Flame, onder en in het voormalige pand van de Amersfoortse Courant aan de Stadsring, maakt dat er op dit stukje Amersfoort veel kunst te zien is, vinden Van der Made en collega Reina de Weijer. ,,De opening was een groot succes. Mensen bleven lang kijken. En ondanks dat we niet echt zichtbaar zijn is er veel inloop. Gedurende de looptijd hebben we ook activiteiten die met boeken te maken hebben. Zoals een filmmiddag, een lezing en de workshop 'boekjes maken'. Naast 'Het boek als kunstwerk' zijn ook de overige kunstwerken van onze leden te zien."

 Bezoek www.galerieabsoluut.nl

Artists Books - Het boek als kunstwerk
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.