1

Portret van Alkmaar


-advertentiepositie-



Portret van Alkmaar

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Stedelijk Museum Alkmaar presenteert vanaf 6 juni met trots de nieuwe vaste presentatie: 'Portret van Alkmaar'. Bij Alkmaar denkt menigeen meteen aan Victorie, kaas of hofjes. Maar dat is slechts één kant van het verhaal. De bezoeker maakt in 'Portret van Alkmaar' kennis met de getalenteerde inwoners en de verrassende episodes uit de geschiedenis van de stad. Een hedendaagse en interactieve opstelling over hetgeen Alkmaar typeert en wat Alkmaar heeft gevormd. 'Portret van Alkmaar' presenteert het DNA van Alkmaar.

Alkmaar, stad in Noord-Holland, gelegen tussen weilanden en duin. Vol geschiedenis en prachtige oude architectuur. Tot bloei gekomen als marktplaats met een belangrijke regionale functie. In duizend jaar groeide Alkmaar uit van een nederzetting met tien boerderijen tot een trotse stad met 100.000 inwoners.

Aan de hand van objecten, uit eigen collectie of afkomstig van bruikleengevers, replica's, geluid- of filmbeelden wordt het verhaal van Alkmaar geschetst. In de zaal staan vijf thema-eilanden waarop belangrijke of typische voorwerpen te zien zijn. Elk thema-eiland wordt geïntroduceerd door een bijzondere Alkmaarder. De indrukwekkende wanden rondom zijn ingericht als een open depot en tonen talloze portretten, stadsgezichten en landschappen uit de omgeving.

Bij binnenkomst wordt de bezoeker verwelkomt door stadsbode François op het eerste eiland. Alkmaar speelde al vroeg een rol in de landelijke politiek. François werkte rond 1644 voor het stadsbestuur en zorgde ervoor dat belangrijke boodschappen in Den Haag terechtkwamen. Thema-eiland vier gaat over 'befaamd Alkmaar'. Alkmaar heeft in het verleden, maar nu nog steeds, vele bekende Alkmaarders voortgebracht. Wetenschappers, schrijvers, kunstenaars, muzikanten en theatermakers. Sommigen alleen bekend in Alkmaar, anderen beroemd tot ver over de landsgrens. Van het portret van de stadsarts Pieter van Foreest tot de gouden en platina platen van Marco Borsato. Maar ook een unieke serie portretjes: 25 Dominicaner priesters. Geen beroemde mannen op zich, maar wel belangrijk voor de geschiedenis van Alkmaar. De andere drie eilanden vertellen over strijd en verzet, Alkmaar als handelsstad of kunst en cultuur in Alkmaar.


Mozaïek aan verhalen
'Portret van Alkmaar' schetst een mozaïek aan verhalen over Alkmaar. Bij de samenstelling en keuze van de onderwerpen in de zaal zijn velen betrokken geweest: kenners, stadsmarketeers en het publiek. Gezamenlijk is gekeken naar de onderwerpen die niet mochten ontbreken. Leidraad in deze zoektocht is uiteindelijk geweest: wat is typisch voor de stad en wat is exemplarisch? Deze zoektocht heeft geleid tot het DNA van Alkmaar, samengebracht in een zaal voor de Alkmaarder en voor een ieder die geïnteresseerd is in de rijke en interessante cultuur van de stad. Een perfecte start voor een dagje Alkmaar!

 Bezoek stedelijkmuseumalkmaar.nl

Portret van Alkmaar
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.