Amsterdamse School


-advertentiepositie-



Amsterdamse School

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 2016 keert de Amsterdamse School terug in het Stedelijk. In de tentoonstelling zal naar aanleiding van recent onderzoek de meubelvormgeving in een bredere context van de architectuur en het interieur worden geplaatst. Met werk van onder meer Michel de Klerk, Piet Kramer, Joan Melchior van der Meij, Hildo Krop, H.Th. Wijdeveld, Dick Greiner, Louis Bogtman, Willem Bogtman, C.J. Blaauw en Gustaaf Adolf Roobol.

De Amsterdamse School (1910-1930) is een expressieve stroming in de Nederlandse architectuur, ontstaan in Amsterdam. De stroming is wat rijkdom aan vormen betreft uniek in Nederland en betrof niet alleen architectuur maar ook ontwerpen voor meubelen en andere interieuronderdelen zoals lampen, klokken, haarden en textiel. In de jaren ’20 was de Amsterdamse School van groot belang. Na WOII kregen het constructivisme van De Stijl en het functionalisme van het Bauhaus de overhand. Pas in de jaren ’70 kwam er in Nederland weer aandacht voor de Amsterdamse School. Het Stedelijk organiseerde in 1975 de eerste grote museale presentatie.

AMSTERDAMSE SCHOOL BLOG
In de aanloop naar de tentoonstelling heeft het Stedelijk een speciale blog in het leven geroepen, waarop Ingeborg de Roode (conservator Industriële Vormgeving Stedelijk Museum), Marjan Groot (Universiteit Leiden) en anderen die bij het project betrokken zijn verslag doen van hun onderzoek naar de meubelen van de Amsterdamse School.
De site is groeiende en bevat nu onder meer achtergrondinformatie over de herontdekte klok van De Klerk en andere bijzondere vondsten en een filmpje van een verzamelaar in zijn Amsterdamse School-interieur. In de toekomst zal er meer informatie gedeeld worden over het wetenschappelijk onderzoek en over de voorbereidingen voor het boek en de tentoonstelling in 2016.

 Bezoek www.stedelijk.nl

Amsterdamse School
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.