Curieus kabinet


-advertentiepositie-



Curieus kabinet

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het Stedelijk Museum Alkmaar bezit sinds kort een uitzonderlijk pronkkabinetje. Voordat dit kastje in het museum terechtkwam, bevond het zich jarenlang op Huis Nijenburg te Heiloo, waar het bekend stond als het 'Lutherse kastje'. Het was daar in ieder geval al in 1743 te vinden.

Het kabinetje werd omstreeks 1660-1680 samengesteld uit oude en nieuwe onderdelen. Het is aan de voorkant en twee zijkanten gedecoreerd met in marqueterie uitgevoerde architectonische perspectieven. Als het kastje wordt geopend verschijnen er tien lades met een eenvoudig bloemstilleven. Heel bijzonder is dat op de bodems van negen van de lades portretten staan van theologen en kerkhervormers zoals Luther en Calvijn. Op de grootste tiende lade staat een protestants kerkinterieur. Deze beschilderde ladebodems maken het kastje zo uitzonderlijk. Bijbelse scènes en bloemmotieven komen vaker voor op deurtjes en lades van pronkkasten, maar de portretten en het kerkinterieur zijn heel ongebruikelijk en daardoor uniek.

Gewoonlijk werden in de laatjes van dergelijke kabinetten allerlei curiosa en kostbaarheden bewaard en die zouden een beschilderde bodem aan het oog onttrekken en bovendien kunnen beschadigen. In dit geval zou je misschien kunnen stellen dat de schilderingen zelf de curiosa en, in symbolische zin, de kostbaarheden vormen.

Het pronkkabinetje roept vele vragen op. In de tentoonstelling wordt geprobeerd in ieder geval op een deel van deze vragen een antwoord te geven.

Het Luthers kastje kon in 2014 worden aangekocht dankzij de ruimhartige steun van de Vereniging Rembrandt en haar Bankgiro Loterij Aankoopfonds en het VSBfonds.

 Bezoek stedelijkmuseumalkmaar.nl

Curieus kabinet
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.