1

Gerrit van Blaaderen




Gerrit van Blaaderen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 27 februari tot 28 augustus 2016 pakt Stedelijk Museum Alkmaar uit met een grote tentoonstelling over kunstenaar Gerrit Willem van Blaaderen (1873-1935). Van Blaaderen wordt vaak genoemd als een van de schilders van de Bergense School. Inderdaad woonde hij de laatste veertien jaar van zijn leven in Bergen en heeft daar prachtige schilderijen gemaakt waarin de invloed van deze kunststroming goed is terug te vinden. Maar Van Blaaderen is zoveel méér.

In 1905 trouwde Gerrit van Blaaderen met de bemiddelde schilderes Riet Hoogendijk. Door dit huwelijk kwam Van Blaaderen in aanraking met de grote collectie schilderijen van haar broer Cornelis Hoogendijk. Cornelis bezat zo’n duizend kunstwerken. Veel oude kunst, maar ook op dat moment zeer moderne kunst waaronder werk van Sisley, Cézanne (32 werken) en Van Gogh (16 werken). Een deel van deze collectie hing in het landhuis dat het echtpaar Van Blaaderen door De Bazelliet bouwen. Van Blaaderen is door deze kunstenaars in grote mate beïnvloed.

Het werk dat hij maakte op zijn vele reizen naar Frankrijk is licht van kleur en neo-impressionistisch. Hij werd in zijn tijd gezien als een van de modernen van de Nederlandse kunstenaars. Van Blaaderen was een van de oprichters van de Hollandse Kunstenaarskring en er werd in die tijd meer betaald voor zijn werk dan voor werk van Sluijters, Gestel of Mondriaan. Hij bleef, net als zijn vriend Leo Gestel, zijn werk steeds vernieuwen. Op zijn reis naar Italië, waar hij ook Leo Gestel ontmoette en waarmee hij enkele maanden in Sicilië verbleef, maakte hij imposante doeken waar de invloeden van Cézanne en het kubisme duidelijk zichtbaar zijn. In 1921 vestigde hij zich in Bergen met zijn tweede vrouw Sien Maas, die echter al in 1927 overleed. In zijn latere jaren werkte hij veel in de natuur en maakte hij in Bretagne grote doeken van vissers. Financieel aan de grond en vereenzaamd stierf Van Blaaderen in 1935.

Op de tentoonstelling worden vele bruiklenen getoond uit museale en particuliere collecties. Bij de tentoonstelling verschijnt een monografie over de kunstenaar.

 Bezoek stedelijkmuseumalkmaar.nl

Gerrit van Blaaderen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.