1

Picasso in Schoorl en Alkmaar




Picasso in Schoorl en Alkmaar

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 1905 verbleef Pablo Picasso korte tijd in Schoorl, Hoorn en Alkmaar. In Parijs, waar de jonge Picasso een atelier deelde met diverse Nederlandse kunstenaars, had hij de Nederlandse cabaretier, autocoureur en journalist Tom Schilperoort leren kennen die hem uitnodigde om bij hem en zijn vriendin Nelly te komen logeren in hun vakantiehuis in Schoorl. Later trok Picasso in het kosthuis van de postbesteller Jan de Geus.

Hoewel hij maar enkele weken hier verbleef, is deze vakantie wel van betekenis geweest voor zijn kunstenaarschap. Schilderijen als ‘La Belle Hollandaise’, ‘Les Trois Hollandaises’ en een schetsboek herinneren aan zijn tijd in Noord-Holland. Stedelijk Museum Alkmaar heeft onlangs een houten stoeltje geschonken gekregen, waar volgens overlevering Picasso op zat, toen hij in 1905 verbleef in Schoorldam en regelmatig in Cafe Hollands Welvaren (nu het Wapen van Schoorl) zat te tekenen. In dat café stonden stoelen met armleuningen, waar de wat stevige kleine Spanjaard niet lekker op kon zitten werken. Daarom werd er 1 stoel zonder leuningen geplaatst, speciaal voor hem. Toen hij eenmaal weer vertrokken was, werd het stoeltje bewaard, als herinnering aan die beroemde artistieke gast. De dochter van de ... caféhouder hield het in bezit. Haar kleinzoon heeft het nu aan het museum geschonken. Hoewel het stoeltje op zichzelf niet zo bijzonder is, krijgt het door het verhaal een mooie betekenis.

De schenking is de aanleiding voor Stedelijk Museum Alkmaar om een tentoonstelling over Picasso’s verblijf in onze contreien te organiseren. In het voorjaar van 2016 zal in de kleine tentoonstellingszaal het boeiende, en soms turbulente verhaal van zijn verblijf worden verteld. Diverse objecten, waaronder foto’s, brieven en natuurlijk het stoeltje uit Schoorldam, worden getoond. Het museum hoopt ook het schetsboek en een enkel schilderij in bruikleen te kunnen tonen. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar.

 Bezoek stedelijkmuseumalkmaar.nl

Picasso in Schoorl en Alkmaar
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.