1

Daniel Kruger: Sieraden en Keramiek 1974 - 2014


-advertentiepositie-



Daniel Kruger: Sieraden en Keramiek 1974 - 2014

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 17 oktober t/m 24 januari toont het museum een overzicht van de sieraden en keramiek die Daniel Kruger de afgelopen veertig jaar creëerde.

Daniel Kruger (1951) woont en werkt al sinds 1974 in Berlijn. Deze retrospectieve tentoonstelling omvat meer dan 200 sieraden en 60 keramische werken. Hieruit blijkt zijn voortdurende zoektocht naar nieuwe materialen en vormen. Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch verzamelt en toont sinds begin jaren tachtig zijn sieraden zowels als keramiek.

Deze tentoonstelling was eerder te zien in het Grassi Museum Leipzig, Schmuckmuseum Pforzheim en het Deutsches Goldschmiedehaus Hanau. Het bijbehorende boek Daniel Kruger, Zwischen Natur und Künstlichkeit / Between Nature and Artifice, is verkrijgbaar in de museumwinkel.

De Zuid-Afrikaanse Daniel Kruger is een veelzijdig ontwerper van sieraden en keramiek. Het spelen met contrasten is een constante factor in zijn werk. De tegenstellingen tussen organische en geometrische vormen, harde en zachte materialen, orde en chaos vergroten de zintuiglijke impact van zijn werk. In essentie gaat het bij Kruger om de verhouding tussen natuur en cultuur. Daarbij maakt hij geen onderscheid in de materialen die hij gebruikt. Gevonden voorwerpen, leer, textiel of edelstenen, alles wordt door hem bewerkt tot een sieraad. Dezelfde eclectische benadering komt terug in zijn keramiek. Ornamenten en decors buitelen over elkaar heen. Kruger lijkt zijn publiek niet enkel te willen plezieren, maar vooral te prikkelen.

 Bezoek www.sm-s.nl

Daniel Kruger: Sieraden en Keramiek 1974 - 2014
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.