1

HAAR! Mensenhaar in mode en kunst




HAAR! Mensenhaar in mode en kunst

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De tentoonstelling HAAR! gaat over mensenhaar in mode en kunst. We adoreren en verafschuwen, we stoten het af en verzorgen het tot in de puntjes: als mens onderhouden we een complexe relatie met (ons) haar. Met de tentoonstelling geven we aandacht aan deze bijzondere relatie. Grensoverschrijdende modeontwerpers en kunstenaars die menselijk haar als materiaal én inspiratiebron gebruiken nemen deel. Lichaamshaar is verwerkt in sieraden, wordt gebruikt voor kunstwerken en vormt het uitgangspunt voor installaties. Een van de werken die te zien zal zijn, is ‘Babe’, de behaarde pumps van Zhu Tian, 2013 (bovenstaande foto).

Uniek thema
Niet eerder is grootschalig aandacht besteed en onderzoek gedaan naar het gebruik van haar in mode en beeldende kunst. Dat is opmerkelijk, omdat het een thema is dat – letterlijk – zo dicht op de huid van de mens zit. Het Centraal Museum brengt daarom voor het eerst een grote tentoonstelling over dit fenomeen. De focus ligt hierbij vooral op haar als statement, als uitdrukking van identiteit. Mannelijke kracht, vrouwelijke verleiding: ‘haar’ slingert als een rode draad door de geschiedenis.

Textiel Symposium
Naar aanleiding van deze tentoonstelling, wordt op 14 april 2016 het Textiel Symposium in het Centraal Museum georganiseerd. Dit symposium gaat in op hoe mensenhaar als textiel wordt gebruikt. Meer informatie over dit symposium vind je op de website van de Textiel Commissie.

 Bezoek centraalmuseum.nl

HAAR! Mensenhaar in mode en kunst
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.