De werkelijkheid van Jan Schoonhoven




De werkelijkheid van Jan Schoonhoven

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het Stedelijk Museum Schiedam en Museum Prinsenhof Delft presenteren van 31 oktober 2015 tot en met 14 februari 2016 de tentoonstellingen De werkelijkheid van Jan Schoonhoven en Kijk, Jan Schoonhoven.

Jan Schoonhoven (Delft, 1914 – Delft, 1994) is een van Nederlands meest vooraanstaande beeldend kunstenaars van de 20ste eeuw. De tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven in het Stedelijk Museum Schiedam richt de aandacht op de ontwikkeling van het werk van Jan Schoonhoven in de context van zijn tijd en in relatie tot tijdgenoten. Schoonhoven geeft de essentie van de werkelijkheid weer in formele structuren. Zijn werk getuigt van oorspronkelijkheid en puurheid. Vanaf omstreeks 1956 ontwikkelt hij zijn unieke reliëfs. Deze reliëfs zijn ritmische patronen waarin een zelfde beeldend motief wordt herhaald. De reliëfs van Schoonhoven hebben een objectief en onbevooroordeeld karakter, leveren geen commentaar op de maatschappelijke ontwikkelingen, maar aanvaarden de werkelijkheid zoals die is.

De tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven past in de serie tentoonstellingen die het Stedelijk Museum Schiedam organiseert over de kunstenaars en het gedachtengoed van ZERO en nul. De kunstenaars van nul en ZERO verklaarden verschijnselen uit de werkelijkheid tot kunst. Ze benadrukten de schoonheid van sereniteit, herhaling en eenvormigheid. De tekeningen en witte reliëfs van Jan Schoonhoven weerspiegelen fenomenen van een toenemende economische welvaart die vergezeld gaat van een massaproductie in de jaren 1960. Schoonhoven geeft de essentie van deze werkelijkheid weer in serialiteit en herhaling.

Eerder toonde het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling nul = 0, de Nederlandse nulgroep in een internationale context (2011), in deze tentoonstelling werd voor het eerst sinds 30 jaar uitgebreid aandacht besteed aan de geschiedenis, het gedachtengoed en de kunstuitingen van de Nederlandse nul-kunstenaars: Armando, Jan Henderikse, Henk Peeters, Jan Schoonhoven en herman de vries. In 2014 organiseerde het Stedelijk Museum Schiedam de succesvolle tentoonstelling herman de vries. all, waarin de ontwikkeling van kunstenaar herman de vries -die nog immer in de geest van ZERO werkt- centraal stond.

Tentoonstellingen Stedelijk Museum Schiedam en Museum Prinsenhof Delft
Gelijktijdig met de tentoonstelling De werkelijkheid van Jan Schoonhoven in het Stedelijk Museum Schiedam organiseert het Museum Prinsenhof de tentoonstelling Kijk, Jan Schoonhoven. Het Stedelijk Museum Schiedam en Museum Prinsenhof bieden hiermee een onderscheidend en tegelijk complementair tentoonstellingsprogramma. De tentoonstelling in Delft belicht het persoonlijke leven van Jan Schoonhoven in Delft in relatie tot zijn werk, terwijl de tentoonstelling in Schiedam zich vooral richt op de stilistische ontwikkeling van het werk in relatie tot dat van geestverwante kunstenaars. De tentoonstellingen De werkelijkheid van Jan Schoonhoven en Kijk, Jan Schoonhoven geven voor het eerst in ruim twintig jaar een rijk overzicht van zijn leven en werk.

Publicatie Jan Schoonhoven
Tijdens de opening van de tentoonstellingen zal de monografie Jan Schoonhoven van auteur Antoon Melissen worden gepresenteerd (Uitgeverij NAI 0I0 Publishers, Rotterdam)

Kijk, Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft
Jan Schoonhoven is vooral bekend van zijn abstracte witte reliëfs. Kijk, Jan Schoonhoven presenteert minder bekende aspecten van zijn leven en werk, waaronder nooit eerder getoonde vroege tekeningen. Voor het eerst wordt in een tentoonstelling ruim aandacht besteed aan Schoonhovens artistieke ontwikkeling; van zijn vroege – veelal door Paul Klee geïnspireerde – kleurrijke, expressieve tekeningen en gouaches tot zijn iconische witte reliëfs Delft en Schoonhoven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op de tentoonstelling zijn foto’s van onopvallende details uit het Delftse straatbeeld te zien die voor hem een belangrijke inspiratie waren. De tentoonstelling laat zien hoe Schoonhoven op meesterlijke wijze licht en schaduw vertaalde in zijn oeuvre. Speciaal voor de tentoonstelling is door de Technische Universiteit Delft een lichtsimulatie ontwikkeld, die de bezoeker laat zien welke belangrijke rol de lichtinval heeft op het kijken naar een reliëf.

 Bezoek www.stedelijkmuseumschiedam.nl

De werkelijkheid van Jan Schoonhoven
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.