1

Allegorischeoptocht 2015




Allegorischeoptocht 2015

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Voor de 65ste keer het grootste praalwagenevenement van Noord Nederland van start in Sint Nyk
SINT NICOLAASGA – Op de eerste donderdag van september vindt traditiegetrouw de jaarlijkse Allegorische Optocht plaats. Op 3 september 2015 zal het evenement alweer voor de 65ste keer van start gaan in het centrum van Sint Nicolaasga. Sint Nyk, zoals het dorp in de volksmond wordt genoemd, zal dan veranderen in een bruisende, kleurrijke wereld, waarin alle fantasie en creativiteit van de bewoners tot leven komt. Dit zal worden begeleid door de klanken van muziekkorpsen en showbands.
De rijdende pronkstukken zijn door de verschillende buurten en scholen zelf gebouwd. Door het grote enthousiasme van de deelnemers is deze Allegorische Optocht uitgegroeid tot het grootste praalwagenevenement van Noord Nederland. Alle wagens worden officieel door een jury beoordeeld op onder andere vormgeving, kleurgebruik en verlichting, maar ook de figuratie wordt meegerekend. Het publiek stemt op de mooiste grote en kleine wagen om de publieksprijs te bepalen. Dit jaar zullen er 11 grote wagens en 8 kleine wagens meedingen om de prijzen. De kleine wagens worden door de jeugd zelf gebouwd.
De Optocht zal tweemaal verreden worden, langs een afgesloten circuit. De eerste keer zal ’s morgens plaatsvinden en start om 10:00 uur. De tweede keer zal de Optocht ’s avonds om 20:30 uur worden verreden, waardoor ook de verlichting een belangrijke rol gaat spelen bij de praalwagens.
Elk jaar probeert de organisatie van dit evenement de entreeprijzen voor iedereen toegankelijk te houden. ’s Ochtends kost een kaartje € 4,00 en ’s avonds € 6,00. Kinderen tot en met 15 jaar mogen gratis meegenieten van dit spektakel.
Bijzonder te vermelden is dat de Allegorische Optocht zowel ’s ochtends als ’s avonds via een livestream te bewonderen zal zijn. Met name voor de “St.Nyksters-om-utens” is dit een mooie gelegenheid om de Optocht live mee te maken.
Vorig jaar werd de publieksprijs voor de kleine wagens uitgereikt aan Het Eindbal, die met hun spectaculaire creatie de harten van het publiek wist te stelen. Steampunk werd door de jury als winnaar aangewezen.
Bij de grote praalwagens sleepte De Gaastweg de eerste (jury)prijs in de wacht met Top=Tol. De publieksprijs ging naar De Grietman met hun Rendez-vous à Paris.
De Optocht zal worden begeleid door een aantal muziekkorpsen. ’s Morgens zullen de Euphonia uit Wommels en Malletband Oranje uit Bolsward de Optocht van een muzikaal intermezzo voorzien. De malletband zal voor de 40ste maal haar klanken laten horen tijdens dit spectakel.’s Avonds zal Malletband Oranje opnieuw zijn klanken laten horen, aangevuld met Takostu uit Stiens, Advendo uit Sneek, Graham Lowlanders uit Leeuwarden en CHM uit Menaldum.
Na de Optocht vindt er een grote Taptoe plaats in de Doniahal. Dit zal beginnen rond 22:00 uur en de toegang is gratis!

 Bezoek .www.allegorischeoptocht.nl

Allegorischeoptocht 2015
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.