Aan tafel!




Aan tafel!

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Museum Meermanno doen in de tentoonstelling ‘Aan tafel’ een boekje open over eetcultuur. De expositie van allerhande boeken en tijdschriften over eten en koken is te bezoeken van 10 oktober 2015 t/m 31 januari 2016 in Museum Meermanno te Den Haag. Zes thema’s staan centraal: ‘Dagelijkse kost’, ‘Voedingsadvies’, ‘Over de grens’, ‘Chefs & celebrities’, ‘Kind in de keuken’ en ‘Feesten & partijen’.

Zes smakelijke zalen

In elk van de zes grote zalen in het monumentale pand van Museum Meermanno wordt een van de thema’s uitgewerkt aan de hand van smakelijke boeken en bladen uit de goedgevulde collecties van de KB en Museum Meermanno. Van de kaskraker De volmaakte Hollandsche keuken-meid uit 1746 tot Bakken en braden met Barbie uit 1966 en Bakken met Menno, de 50 recepten van Menno de Koning (Heel Holland Bakt-winnaar). Ook het Oorlogs-kookboek van A. Geurts zal niet ontbreken en evenmin Het nieuwe Haagse kookboek van F.M. Stoll en W.H. de Groot, waarvan dit jaar de 85ste druk verschijnt.

Eten wat de pot schaft

De eerste zaal vormt een introductie op de Nederlandse eetcultuur. Hier maken we kennis met de eerste Nederlandse kookboeken en de typisch Hollandse pot. Hierna wordt duidelijk hoe modernisering en mechanisering onze kooktechnieken veranderen en bepalen. Ook voedingsadviezen van artsen, voedselproducenten, reclamemakers en dieetgoeroes hebben invloed op ons kook- en eetgedrag. Soms zijn het de omstandigheden die ons dwingen anders naar voedsel te kijken, zoals in tijden van oorlog of schaarste.

Sambal bij?

De Nederlandse eetcultuur kent veel buitenlandse invloeden. In de achttiende eeuw zijn het Franse topkoks die de rijke Hollanders inwijden in de wereld van de haute cuisine en vanaf de negentiende eeuw wint de Indische keuken terrein. Tegenwoordig koken we gerechten uit alle windstreken. Aziatisch blijft populair – in de wok! – net als de Italiaanse keuken. In de ‘Chefs & celebrities-zaal’ staat de invloed van de media centraal. Koken met Mies of toch liever met Jamie?

Hoe ‘heurt’ het?

Het kinderkookboek in al zijn mooie, vrolijke en humoristische gedaanten laat zien dat steeds meer kinderen de weg naar de keuken weten te vinden. Als uitsmijter is er de feestzaal waar de culinaire reis eindigt in stijl met feestelijke kookboeken, menukaarten en etiquetteboeken.

 Bezoek www.meermanno.nl

Aan tafel!
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.