1

The Next Call


-advertentiepositie-



The Next Call

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In het kader van het Werkmanjaar 2015 organiseert GR-ID de expositie ‘The Next Call – H.N. Werkman en de internationele avant-garde' die het kunstenaarstijdschrift van H.N. Werkman The Next Call als uitgangspunt neemt. Deze tentoonstelling gaat in op het fenomeen internationale kunstenaarstijdschriften uit de avant-garde die de inspiratie vormden voor H.N. Werkmans The Next Call en gaat daarbij vooral ook in op de mensen achter deze tijdschriften, de internationale contacten die daardoor ontstonden en de context van waaruit deze tijdschriften en initiatieven ontstonden.

Door middel van historisch foto- en filmmateriaal en geluidsopnamen wordt u meegenomen naar de tijd van de avant-garde, de periode tussen de beide wereldoorlogen – hoe zag Europa er in deze tijd uit, hoe kleedden mensen zich, wat voor literatuur en muziek verscheen er en wat voor kunst werd er gemaakt? En wat waren de verschillen tussen landen en steden onderling? De meeste kunstenaarstijdschriften ontstonden in steden als Berlijn, Parijs, Moskou, Boedapest en Amsterdam en werden gemaakt door intellectuelen, schrijvers, dichters en kunstenaars die soms ook nog eens politiek geëngageerd waren. The Next Call ontstond in Groningen en werd gemaakt door een drukker die zich op het kunstenaarspad had begeven, zonder een uitgebreid netwerk van kunstenaars en intellectuelen en zonder politiek engagement. Hoe zag het Groningen van Werkman eruit, wat was de kring waarin Werkman zich begaf en slaagde hij erin contacten te leggen met grote, internationaal actieve kunstenaars? Hoe werd gereageerd op Werkmans The Next Call?

In de expositie wordt een aantal internationale tijdschriften belicht en wordt gekeken naar de context en reikwijdte van The Next Call. Waarop was het tijdschrift geïnspireerd, naar wie stuurde Werkman het en wat hoopte hij ermee te bereiken? Met welke mensen legde hij contact, wat vond men van hem en wist hij bekendheid te bereiken in het buitenland? En wat was de context van waaruit hij werkzaam was en hoe verhield deze zich ten opzichte van die van de andere kunstenaars.

 Bezoek www.gr-id.nl

The Next Call
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.