1

Martin Assig - Glückhaben


-advertentiepositie-



Martin Assig - Glückhaben

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De in Berlijn woonachtige kunstenaar Martin Assig (Schwelm, 1959) maakt kleurrijke, abstracte kunstwerken. Hij brengt vormen van gezichten, lichamen en patronen samen met woorden en zinnen. De ene keer zij het lichtvoetige en dan weer zwaarbeladen onderwerpen. Ongeveer 200 tekeningen, schilderijen en sculpturen vormen dit najaar de tentoonstelling ‘Glückhaben’, te zien in twee zalen in de collectie vleugel van het museum. De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Haus am Waldsee in Berlijn, waar deze afgelopen lente te zien was.

Martin Assig haalt zijn inspiratie uit vele bronnen zoals religieuze tradities, folklore, rituelen, muziek van Bach, kunst van Edvard Munch en Paul Klee, literatuur van Marguerite Duras en de Russische schrijvers. Tekening na tekening komt voort uit een geduldig werkproces, zoals monniken werkten aan middeleeuwse manuscripten of zoals bij stripboeken. Onderdeel van de tentoonstelling is een groot aantal tekeningen uit de serie ‘St. Paul’, waarmee Martin Assig in 2009 begon ter ere van kunstenaar Paul Klee. Deze werken ontstaan vanuit waarnemingen in het dagelijks leven. Verschillende materialen zoals kleurstof, bijenwas en houtskool, creëren intieme en persoonlijke werelden, waar sensualiteit en spiritualiteit samenkomen.

Collectie verrijkt
Recentelijk zijn vier tekeningen en één schilderij van Martin Assig opgenomen in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum bezit één van de rijkste collecties tekeningen en prenten van Europa, met vooraanstaande deelverzamelingen van Italiaanse, Duitse, Nederlandse en Franse meesters. De surreële kwaliteit van de tekeningen staat centraal bij de selectie van de verzameling. Het museum zet hiermee de traditie voort van het verzamelen van werken van kunstenaars als Dalí, Magritte, Delvaux, Tanguy en Zürn. Naast werken van Martin Assig, zijn de laatste jaren ook tekeningen toegevoegd van tekenaars pur sang zoals Ewoud van Rijn en Paul Noble.

CV & catalogus
Martin Assig woont en werkt in Berlijn, de stad waar hij studeerde aan de Hoge school voor de Kunsten. De tekeningen, schilderijen en sculpturen van Martin Assig zijn wereldwijd al tijdens verschillende solo- en groepstentoonstellingen geëxposeerd. Daarnaast verrijkten internationale musea en verzamelaars van Oslo tot New York hun collectie met zijn werken.
Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen in het Duits en Engels, uitgegeven door Walther König. Deze publicatie, met essays van Björn Vedder en Durs Grünbein, is te koop bij de betere boekhandels en tijdens de tentoonstelling in de museumwinkel.

 Bezoek www.boijmans.nl

Martin Assig - Glückhaben
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.