1

DDW: Thing Nothing




DDW: Thing Nothing

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Tijdens Dutch Design Week (DDW) 2015 organiseren het Van Abbemuseum en Design Academy Eindhoven de tentoonstelling Thing Nothing. DDW 2015 vindt plaats van 17 tot en met 25 oktober. De DDW tentoonstelling Thing Nothing is daarna nog tot en met 15 november 2015 te zien in het museum.
Met Thing Nothing onderzoeken Design Academy Eindhoven en het Van Abbemuseum de waarde van het fysieke object in een de-materialiserende wereld. De tentoonstelling kijkt naar de manier waarop design, waarbij het gaat om werkelijke materialen, vormen en productieprocessen, ook de ontastbare eigenschappen van de materiële wereld kan raken. Door de jaren heen heeft de academie haar studenten altijd aangemoedigd verder te kijken dan de materiële eigenschappen van dingen, en op zoek te gaan naar wat Aziatische filosofen omschrijven als ‘het niets’: de ruimte in en om het object. Zelfs voordat de virtuele wereld een onlosmakelijk onderdeel werd van onze dagelijkse omgeving, betraden ontwerpers al de wereld van het onzichtbare, het onuitgesprokene, en het nog niet gemaakte.
Intussen overheerste een andere vorm van ‘het niets’. Men leerde consumenten om spullen te beschouwen als gebruiksvoorwerpen. In de commerciële iconografie van de industriële samenleving, worden voorwerpen ontdaan van hun context: er zou 'niets' moeten komen tussen de consument en de dingen die hij wil bezitten. Dit gebrek aan context is ook typerend voor de nieuwe virtuele leefomgeving, waar de dematerialisatie ons vraagt om na te denken over het begrip: object. Hoe kunnen we de ondefinieerbare kwaliteiten van het niets in de virtuele wereld vormgeven? En hoe wordt waarde bepaald in een ge-de-materialiseerde werkelijkheid? Waarde heeft ook een individuele component, wat te zien is in een zaal gewijd aan de favoriete objecten van Eindhovenaren, objecten met een persoonlijk verhaal.
Voortdurende dialoog
Net als in 2013 en 2014 werken we 2015 samen met Design Academy Eindhoven in een reeks genaamd “Uitnodiging tot dialoog”. In deze programmering worden topinstituten en individuen - experts in hun eigen vakgebied - uitgenodigd om nieuwe projecten te ontwikkelen in het Van Abbemuseum. Ze brengen nieuwe kennis en kunde waarmee andere samenwerkingsverbanden ontstaan en de verbinding tussen design, kunst en de samenleving versterkt wordt.

 Bezoek vanabbemuseum.nl

DDW: Thing Nothing
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.