1

ULAY Polaroids


-advertentiepositie-



ULAY Polaroids

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het Nederlands Fotomuseum en de Rabo Kunstcollectie presenteren in het begin van 2016 een tentoonstelling waarin de levensgrote polaroidwerken van Ulay centraal staan. Parallel aan de uitwerking van het tentoonstellingsconcept Ulay – Polaroids wordt er door het Nederlands Fotomuseum een onderzoek gestart naar de restauratie en het behoud van polaroids. Uitgangspunt zijn Ulay's polaroidwerken uit de Rabo Kunstcollectie.

Frits Gierstberg (curator Nederlands Fotomuseum) en Katrin Pietsch (restaurator Nederlands Fotomuseum) zullen het project samen met Ulay inhoudelijk uitwerken.

Maria Rus Bojan curator en co-auteur van Whispers: Ulay on Ulay (samen met Alessandro Cassin) zal als adviseur optreden tijdens het project.
Ulay is het pseudoniem van Frank Uwe Laysiepen. Hij woont en werkt in Amsterdam en Ljubljana, volgde een opleiding tot fotograaf en werkte tussen 1968 en 1971 als consulent voor Polaroid. Ulay is bekend om zijn performances uit de jaren zeventig en zijn intensieve samenwerking met Marina Abramović van 1976 tot 1988. Fotografie heeft altijd een belangrijke rol in zijn werk gespeeld en was ook bepalend binnen zijn performances; Zo ontwikkelde Ulay eind jaren zeventig het concept van de performatieve fotografie.

Na de breuk met Marina Abramović heeft hij zich helemaal op de fotografie gericht. Zijn technische kennis op het gebied van de polaroid maakt hem een specialist van deze fotografiepraktijk. Onderzoek naar techniek, inhoud, vorm en ook behoud binnen dit medium fascineren hem en zijn de basis voor het project dat het Nederlands Fotomuseum in samenwerking met de Rabo Kunstcollectie en Ulay voor 2016 ontwikkelen.

Bij de tentoonstelling zal, als aanvulling op de onlangs bij de uitgeverij VALIZ verschenen overzichtspublicatie Whispers: Ulay on Ulay, een kleine publicatie over techniek, behoud en restauratie van de polaroids verschijnen.

Met dank aan: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap | Gemeente Rotterdam | BankGiro Loterij | Prins Bernhard Cultuurfonds | Wertheimer Fonds | OVG | Port of Rotterdam |

 Bezoek www.nederlandsfotomuseum.nl

ULAY Polaroids
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.