1

Tentoonstelling (geen) Bunkers




Tentoonstelling (geen) Bunkers

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Een expositie met zeer uiteenlopende objecten: fotografie, landkaarten, modellen en ongebreidelde creatieve interpretaties.

Gedurende de hele maand september 2015 vindt op C-Fordt Maarsseveen de tentoonstelling (geen) BUNKERS plaats. De tentoonstelling wordt samengesteld door polderwachter Marcel Blekendaal en bouwt voort op de expositie die vorig jaar door kunstenaar Hendrik Dijk is gemaakt op fort aan de Klop. Ook nu gaat de tentoonstelling uitsluitend over de Type P groepsschuilplaatsen met als doel een bewustzijn scheppen over dit bouwsel: esthetiek, geschiedenis en ontwerp van het meest zichtbare én tegelijkertijd het meest veronachtzaamde deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Polderwachter Marcel Blekendaal is kunstenaar en vertelt verhalen over het Hollandse landschap. In onze omgeving is de Nieuwe Hollandse Waterlinie met zijn forten, waterwerken en groepsschuilplaatsen een van zijn sterkste verhalen. In 2008 heeft hij samen met de leerlingen van scholen in Maarssen, Breukelen en Loenen een aantal ‘bunkers’ gepimpt. Tijdens deze tentoonstelling zijn de foto’s van dat project te zien en tijdens de Open Monumentendagen (12 en 13 september) kunt u zelf een bijdrage leveren aan een nieuwe pimp.

Fotograaf Hendrik Dijk heeft sinds 2008 zo’n 430 Type P’s in kaart gebracht en gefotografeerd. Een deel van zijn foto’s wordt getoond en er is werk te zien van Amerikaanse kunstenaars die in samenwerking met Hendrik artistieke interpretaties hebben gemaakt van de type P groepsschuilplaatsen.

Andere deelnemers van de expositie zijn o.a. architectuurfotograaf Rob Hoekstra, illustrator Lex Tempelman en BunkerQ.

Tijdens de tentoonstelling serveert de CultuurCantine Bunkerbollen en hambunkers.

Open Monumentendag
Op Open Monumentendag 12 en 13 september organiseren we speciale activiteiten rond de tentoonstelling

Type P groepsschuilplaatsen

In de jaren ‘40 zijn er door de Nederlandse Defensie 700 Type P groepsschuilplaatsen gebouwd in anticipatie op Duitse aanvallen. In 1940 besloot men het front te verleggen naar de Grebbeberg, met als gevolg dat de Type P’s nooit voor oorspronkelijke doeleinden zijn gebruikt. De Type P’s zijn gebouwd langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en in het zuiden langs de nieuwe Merwede en Hollands Diep. Op het moment zijn er nog z’n 480 Type P groepsschuilplaatsen te vinden in Nederland. De rest is, hoofdzakelijk voor nieuwbouw en wegenbouw, afgebroken of verzonken. Vanwege de historische waarde mogen ze nu niet meer worden afgebroken.

 Bezoek www.c-fordt.nl

Tentoonstelling (geen) Bunkers
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.