1

Expositie Bram Kuypers ; Beyond the event horizon'




Expositie Bram Kuypers ; Beyond the event horizon'

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Met de titel van zijn expositie: ‘BEYOND THE EVENT HORIZON’ verwijst de kunstenaar naar het fenomeen waarnemingshorizon: het moment tussen een gebeurtenis en het moment waarop we het kunnen waarnemen.

Wanneer een gebeuren plaatsvindt ontstaat er een tijdfractie tussen het gebeuren zelf en het moment waarop we dat gebeuren kunnen waarnemen. Zo kost het bijvoorbeeld acht minuten tijd voordat het licht van de zon de aarde heeft bereikt, waardoor een gebeurtenis pas acht minuten later op aarde zichtbaar is. Hoe groter de afstand, hoe langer de tussentijd, maar ook dat wat in onze onmiddellijke omgeving gebeurt heeft een minuscuul moment van overdracht nodig om ons te bereiken. Een blind moment dus, een klein zwart gat. In zijn tentoonstelling illustreert Bram Kuypers dit mysterieuze overdrachtsmoment. Hij tracht het zwarte gat als het ware aanschouwelijk te maken.

Het werkt zowel bevreemdend als poëtisch wanneer de gewone dingen rondom ons plotseling als in een vrijwel bevroren toestand aan ons verschijnen, en juist daardoor de spanning opwekken voor wat er vervolgens (mogelijks) zal komen. Als filosoof Roland Barthes het heeft over een ‘bedachtzame moment’, dan wil hij daarmee zo’n soort spanningsmoment – alsof het een beeld is dat denkt - aanduiden. Een gelijkaardige ervaring tracht Bram Kuypers in zijn installaties op te voeren. We zien gewone dagelijkse gebruiksvoorwerpen die ogenschijnlijk heel gewoon functioneren in een door hem gebouwd decor. De kunstenaar tracht echter in zijn installaties momenten vast te houden die we vrijwel nooit zien of opmerken, omdat ze meestal te snel aan onze waarneming ontsnappen. Situaties waar we gewoonlijk overheen kijken. Kuypers voert in zijn installaties kleine gebeurtenissen op die ons bewust maken dat alles constant in beweging is. Het bedachtzame moment is hierbij geen beeld dat zich opdringt, maar iets dat plots gezien kan worden, iets dat plots in onze gedachten kan doordringen.

Grondslag van dit concept is zijn fascinatie voor natuurwetenschappelijke ontdekkingen, de exploratie van het sterrenstelsel en het in kaart brengen van het heelal. Allen zijn een poging om de werking van de natuur - en dus het leven - te ontrafelen. Beyond the event horizon staat bijgevolg in dialoog met de hedendaagse ontdekkingsreizen door het universum. Naast de installaties zal de kunstenaar daarom ook zijn verzameling illustraties van kosmologisch onderzoek tentoonstellen. Tezamen met de installatiewerken, die fragmenten lijken van het alledaagse menselijk landschap waarin paradoxale situatie tot uitdrukking komen, wil Bram Kuypers aantonen dat de pogingen om het onbekende landschap waarnaar we met telescopen turen, misschien wel veel dichter bij ons staat dan we denken.


Opening: - Op vrijdag 18 september om 20.00 uur
Opening door curator Andree van de Kerckhove / Kort interview met de kunstenaar
Muzikaal optreden: Lennart Siebers

In 2012 studeerde Lennart Siebers af als toetsenist (jazz&pop) aan het ArtEZ-conservatorium te Arnhem. Hierna heeft hij als componist en uitvoerend musicus aan diverse succesvolle theater- en dansproducties meegewerkt. Siebers' werk bevat zowel gelaagde elementen verwerkt in soundscapes als improvisatie vanuit verschillende stijlinvloeden. Tijdens de opening zal hij een stuk ten gehore brengen dat in dialoog met Bram Kuypers is ontstaan.


De tentoonstelling is open van 19 t.e.m. 27 september
- Op vrijdag van 17.00 tot 20.00 uur
- Op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur
TOEGANG GRATIS

 Bezoek www.expoplu.nl

Expositie Bram Kuypers ; Beyond the event horizon'
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.