1

Lyrical Fever: Gianni Grot - Mr. Brand




Lyrical Fever: Gianni Grot - Mr. Brand

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 2013 verklaarde acteur Russel Brand in een geruchtmakend interview met BBC's Jeremy Paxman de huidige politiek failliet.

“Do you know they all go to the same parties. I got a mate who was at this party the other night at some rich person’s house. Tony Blair, David Cameron, they are all at the same party! They are at the same party! At work it’s like: I am this party, I am that party. But at night time we’re at the same fucking party.” – Russel Brand

De titel van de voorstelling Mr. Brand verwijst niet alleen naar de naam van Russel Brand maar ook naar het Engelse 'brand' (merk), een sleutelbegrip in het kapitalistische systeem. Het is dit systeem dat de Amsterdamse choreograaf Gianni Grot en dichter Juan-Carlos Goilo aan de kaak willen stellen. Zij doen dit aan de hand van hip hop dans en spoken word, twee kunstvormen die beiden ontstaan zijn uit onvrede met de maatschappij. Regie en choreografie – Gianni Grot | Tekst en regie tekst – Juan-Carlos Goilo

Mr Brand is een samenwerking tussen Company Gianni Grot, Theater de Meervaart en Spin Off en is tot stand gekomen met steun van Stichting Doen en het AFK. Spin Off ontvangt structurele subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Gianni Grot

Gianni Grot (Amsterdam, 1988), hip hop/contemporary danser en choreograaf, ziet zichzelf in de eerste plaats als kunstenaar. Kunst maken door middel van beweging en muziek is wat Gianni Grot voor ogen heeft. De weg van de minste weerstand laat Gianni daarbij links liggen, want ‘als ik iets wil, doe ik er alles voor’.

Jake’s Dance Factory is de studio waar de zestienjarige Gianni zijn passie voor dans ontdekt. Die passie zit diep en als hij een paar jaar later creative writing & drama gaat studeren aan de Kingston University in London laat de dans hem niet los. Hij gaat dansen bij hip hop/contemporary dansgezelschap Avant Garde Dance en begint een internationale carrière. In 2011 maakt hij indruk bij So You Think You Can Dance en danst mee in de SYTYCD theater tour. Gianni raakt steeds meer gefascineerd door het werk achter de schermen en besluit zich te richten op choreografie en kunst. Hij richt Gianni Grot & Company op, een dansgezelschap waarmee hij de samenwerking wil aangaan met musici en andere kunstenaars. In 2012 gaat in een uitverkochte Doelenzaal in Amsterdam zijn eerste stuk Aces in première.

Vanaf voorjaar 2013 werkte Gianni Grot samen met Juan-Carlos Goilo aan From Routes To Crown, een theatervoorstelling met als thema slavernij. Met deze voorstelling wil hij dieper ingaan op dit hoofdstuk uit de Surinaams-Nederlandse geschiedenis. Grot verdiept zich niet alleen in het verleden maar behandelt ook hoe het verleden doorwerkt in het heden met betrekking tot de relatie tussen blank en zwart en het zelfbeeld van zwarten. Routes of roots staat hierbij voor de mentale en fysieke weg die de slaven en hun nakomelingen hebben afgelegd. Crown staat symbool voor de overwinning, maar ook voor de kroon van de boom die voortkomt uit de roots. From Routes To Crown ging in augustus in première in het On Stage theater in Parimaribo en werd enthousiast ontvangen door het Surinaamse publiek. ‘Een symbiose van woorden, dans, drama en poëzie, die de toeschouwer gedurende een uur geboeid houden.” aldus de Surinaamse krant De Ware Tijd. De Nederlandse versie van From Routes To Crown ging op 27 september 2013 in première en was te zien in verschillende Amsterdamse theaters.

 Bezoek www.podiummozaiek.nl

Lyrical Fever: Gianni Grot - Mr. Brand
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.