1

Stampions aan de Zaan




Stampions aan de Zaan

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Ook in de maanden september en oktober kun je nog met Stampions op een hele nieuwe manier de Zaanstreek ontdekken. Met de gelijknamige iPhone app vind je stempels die zijn verborgen op bijzondere locaties langs de Zaan. Met deze stempels, voorzien van iBeacons, kun je souvenirplaatjes op je iPhone zetten en leuke prijzen winnen. Kortom, verken met de nieuwste digitale technieken in het Europees Jaar van het Industrieel Erfgoed de rijke industriecultuur van de Zaanstreek!

Fietsend over de Lagedijk in Koog a/d Zaan of de Veerdijk bij Wormer passeer je de karakteristieke Zaanse houten huizen en pakhuizen. Maar ook de fabrieken van toen en nu trekken aan je voorbij. Je kunt bijna letterlijk de sfeer proeven, want onderweg ruik je geregeld de typerende luchten van cacao, zetmeel of linoleum.
Van een verscholen veenweidepark tot een voormalige munitiefabriek, van de oudste stellingmolen van Nederland tot een 17de-eeuwse sluis, van een authentiek ingerichte papierfabrikantenwoning tot een zonnig terras bij een monumentaal rijstpakhuis aan het water. Met Stampions beland je op de mooiste plekken aan de Zaan. Behalve een aantal kleine musea doen er ook vijf café-restaurants mee die allemaal zijn gevestigd in historische panden. Tijdens de fietstocht kun je dus veelvuldig aangenaam pauzeren.

Jan-Derk Koudijs (Somedialoog):
“De app ‘Stampions’ geeft precies aan waar je moet zijn. Als je bij een locatie bent aangekomen verschijnt er een aanwijzing waar je de 3D geprinte, rood-geel-blauwe stempel kunt vinden. Als je de stempel ziet hangen en je loopt erheen, dan toont je telefoon een wit scherm als je vlakbij bent. Vervolgens zet je de stempel op je iPhone. Dan gaat je telefoon trillen en verschijnt er een uniek stempelplaatje van de plek waar je dan bent. Als herinnering krijgt de stempel het tijdstip van het stempelmoment mee. Ook worden alle stempels doorgenummerd, zodat je kunt bijhouden hoe ver je bent met het verzamelen.
In de eerste week van november vragen we iedereen zijn laatste stempel door te geven en verloten we onder de beste verzamelaars streekproducten en boeken over de Zaanse molen.”

Met de eigen fiets of een OV-fiets vanaf NS-station Zaandam zijn in een halve dag al veel van de plekken op de route bezoeken. Stampions biedt geen vastliggende route, je bepaalt zelf welk rondje je rijdt.
Dit alles is afhankelijk van de door jou gewenste lengte, de openingsdagen van de locaties en of je zin hebt in een museum of café. De vijftien locaties zijn allemaal langs en nabij de Zaan gesitueerd. De app laat op een overzichtskaart zien welke plekken op dat moment open zijn en biedt ook alle adressen, tijden en entreeprijzen.

Iskander Smit (Info.nl):
“Het digitaal stempelen is mogelijk door het toepassen van een nieuwe technologie die iBeacons heet. In elke 3D-geprinte stempel zit zo’n beacon, waarmee het onder andere mogelijk is te herkennen als de stempel op de telefoon wordt gezet, en het juiste stempelplaatje verschijnt. De manier waarop we iBeacons toepassen is innovatief en het project kreeg dan ook veel aandacht in de technologie-media.”

Extra:
In het weekend van 29 en 30 augustus hangt er ook een Stampions stempel op de Uitmarkt in Amsterdam. Ter promotie van Stampions a/d Zaan kan iedereen met een iPhone in het Erfgoedpaviljoen van de provincie Noord-Holland op het Museumplein een unieke, extra stempel binnenhalen op de eigen telefoon.

Stampions is een initiatief van Somedialoog en Info.nl. De app is gebouwd door de firma Van Ons.
Het project wordt ondersteund door de provincie Noord-Holland en maakt deel uit van Stad aan de Zaan. De Zaanstreek viert dit jaar feest met allerlei evenementen op en rond de Zaan naar aanleiding van SAIL 2015 en het Europees Jaar van het Industrieel Erfgoed.

 Bezoek www.stampions.nl

Stampions aan de Zaan
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.