1

Tentoonstelling Kind onder Vuur




Tentoonstelling Kind onder Vuur

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Kind onder Vuur is een reizende tentoonstelling waar leerlingen van groep zeven, acht en de brugklas leren hoe het is op te groeien in een oorlogssituatie. Deze bijzondere tentoonstelling komt voort uit een samenwerking tussen het Humanity House en het Rode Kruis.

Lancering woensdag 14 oktober in Atrium Den Haag
Beide organisaties lanceren de tentoonstelling op woensdag 14 oktober van 16:30 tot 19:00 in het Atrium in Den Haag. Het wordt een bijzondere namiddag met Klokhuis presentator Maurice Lede, zangeres Aliyah en uiteraard de klas van meester Bob uit Den Haag.

Kinderen vertellen hun verhaal
In de tentoonstelling luisteren en kijken kinderen naar verhalen van leeftijdsgenootjes uit Syrië, Colombia, de Palestijnse gebieden en Oeganda, die opgroeien in heftige omstandigheden. In het verlengde van die verhalen gaan de leerlingen aan de slag met interactieve opdrachten. Hoe eng is het om ’s nachts door het bos de grens over te steken zonder dat iemand je mag zien? Hoe gevaarlijk is het continu op te moeten passen voor mijnen? Eén beweging naar links of rechts kan al te veel zijn. Bij het uitvoeren van een opdracht met een bibberspiraal ervaren kinderen zelf hoe moeilijk dat is.

Meer begrip
Door zich te verplaatsen in het leven van andere kinderen, ontstaat bij de leerlingen meer begrip voor hun leeftijdsgenootjes ver weg die in oorlogssituaties opgroeien en voor de leeftijdsgenootjes dichtbij die uit oorlogsgebieden komen.

De rol van het Rode Kruis in oorlogsgebieden
Daarnaast legt het Rode Kruis uit wat de organisatie doet om kinderen en hun familieleden te helpen en te beschermen in oorlogsgebieden. Rode Kruisers over de hele wereld proberen continu strijdende partijen te herinneren aan de regels van oorlogsvoering, vast gelegd in het humanitair oorlogsrecht, zodat zoveel mogelijk menselijk leed bespaard blijft.

Kind onder Vuur is een rondreizende tentoonstelling. Basisscholen kunnen hun interesse kenbaar maken door te mailen naar kov@redcross.nl. Bij voldoende animo in de regio huurt de afdeling de tentoonstelling in via het evenementenbureau van het Rode Kruis. De tentoonstelling staat dan voor enkele weken op een centrale plek, bijvoorbeeld een bibliotheek of gemeentehuis, in de regio.

Exclusieve rondleiding voor klassen
Een klas zal ongeveer 15 euro kwijt zijn aan het bezoeken van de tentoonstelling (50 cent per opdrachtboekje per leerling).

Meer informatie is te vinden op https://www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/kind-onder-vuur.

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

Tentoonstelling Kind onder Vuur
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.