1

Kunst kijken buiten de kaders




Kunst kijken buiten de kaders

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Een kleine wandeling door de kunsten met kunst- en cultuurhistoricus Jaap Nijstad


Er zijn veel verschillende manieren waarop we naar kunst kijken maar meestal wordt beeldende kunst in een historisch kader of perspectief geplaatst. We hebben het dan over periodes en stijlen, over kunstenaarsbewegingen en soms over een enkele schilder, architect of beeldhouwer en hoe die dan in een bepaalde context past. Op zich is hier niets mis mee maar het betekent wel dat we in de regel vergelijkenderwijs beschouwen. Zo krijgen we alles wel netjes ‘op een rijtje’ maar gaan we misschien voorbij aan het feit dat de makers van al die kustwerken helemaal niet bezig waren om in welk rijtje dan ook te passen.

In ‘Kunst kijken buiten de kaders’ bewandelt kunsthistoricus Jaap Nijstad een alternatieve route. Het gaat hem niet zozeer om de volgorde der dingen maar veeleer om een reis dwars door de kunsten op basis van associaties en intuïtie. Zonder de strakke handleiding kunnen we een beetje verdwalen tussen beelden, gebouwen en schilderijen maar ook af en toe tegen een gedicht aanlopen of een muziekstuk. Misschien brengt Bernini ons wel bij Beethoven, Rembrandt bij Rilke of Picasso bij Paganini?

De eerste lezing is een algemene introductie. De kosten zijn 15 euro p.p.

Bij voldoende belangstelling bestaat de mogelijkheid om een kleine serie lezingen te laten volgen. Het lezingenboekje op de website www.nijstadenbeumkes.nl/lezingen geeft een goed overzicht van de diversiteit en de mogelijkheden.

U kunt zich aanmelden voor deze bijzondere middag en/of voor de kleine serie lezingen
vóór 5 oktober 2015 via info@expositie-beeldschoon.nl
Adres Kunstlezing: Art & Wellness Hotel Huis ten Wolde, Onderduikersweg 6, 8346 KP,
De Bult. Tel: 0521-535400 www.huistenwolde.nl

Na afloop kunt u in het hotel langs prachtige kunst wandelen van ‘Expositie Beeldschoon’.

 Bezoek www.nijstadenbeumkes.nl

Kunst kijken buiten de kaders
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.